Ще направи ли Великобритания живота по-добър през 2016 г.

Ето какви законодателни промени влизат в сила на Острова

Ще направи ли Великобритания живота по-добър през 2016 г.
3908 ~ 2 мин. четене
Автор: Наталия Николаева

С новата година влизат в сила нови закони, които ще променят начина на живот на британците. Някои от тях бяха широко дискутирани, докато други преминаха незабелязано. Вестник "Independent" посочва петте най-значими от тях.

1. По-строги имиграционни правила за работещите

Може би очаквате, че една медицинска сестра, която е прекарала последните 10 години, грижейки се за хора на Острова, ще има предимство в обществото. Това съвсем не е така, защото според нов закон, който ще влезе в сила от април, тя може да бъде депортирана. Ако идвате от страна извън ЕС и сте работили във Великобритания повече от 5 години, трябва да печелите повече от 35 000 паунда на година или ще бъдете върнати в родната си страна. 

По изчисления на Кралския колеж за медицински сестри около 3500 ще трябва да напуснат страната заради новия закон и това ще струва на островната държава близо 200 млн. паунда. Прагът е далеч над средния национален доход от 22 000 паунда. 

2. По-висока минимална работна заплата

МРЗ за работещите на възраст над 25 год. ще се увеличи до 7,20 паунда на час през април, като това е най-големият ръст от 2007 г. насам. Промяната е част от стратегия за установяването на МРЗ на 9 паунда на час до 2020 г. 

3. Половите различия в заплатите ще се оповестява

Досега компаниите даваха тази информация само доброволно освен ако не са били задължени от съда при повдигнато обвинение. От 2016 г. обаче работодателите ще бъдат задължени да разкриват информацията всяка година.  Детайлите относно закона са в заключителен етап. Средната разлика в заплащането между мъжете и жените сега е 19,1%, а сред работниците на непълен работен ден тя е близо 40%. 

4. Единна пенсионна ставка

От април 2016 г. ще има фиксирана сума в размер на 155,65 паунда седмично, която да замени сегашната по-ниска държавна пенсия от 115,95 паунда седмично, но също заменя и допълнителните пенсии. 

Анализатори смятат, че за голяма част от хората промяната ще е с негативен ефект. Повече от 20 млн. работещи ще изгубят по над 1000 паунда годишно. 

5. Ограничаване на електронните цигари

Максималният размер на пълнителите ще бъде ограничен до 10 мл. за контейнер и 2 мл. за пълнител в самата ел. цигара. Лимит ще има и за концентрацията на никотин - най-много 20 мг. 

Подкрепи Economic.bg