Ще се гласува отпадането на банковата тайна

Очаква се докладът за КТБ да стане публичен

Ще се гласува отпадането на банковата тайна

Снимка: БГНЕС

148 ~ 2 мин. четене

Народното събрание ще обсъди на първо четене промени в Закона за кредитните институции, с които ще може да отпада банковата тайна в случай на фалит на кредитни институции. Промяната се прави във връзка с казуса КТБ, а измененията ще важат занапред и за други банки в подобна ситуация.

Докладът на Временната комисия за КТБ е готов и ще бъде оповестен, когато падне банковата тайна и Законът за кредитните институции бъде приет. Това каза пред журналисти Десислава Атанасова, председател на комисията за КТБ, предаде БГНЕС.

Комисията по бюджет и финанси и Комисията по правни въпроси приеха на първо четене промените в Закона за кредитните институции. Тъй като докладът за КТБ съдържа много поверителна информация, която е под закрила от банковата тайна, той може да бъде оповестен след падането й, коментира още Атанасова.

Вносители на проекта са депутати от различни парламентарни групи, които са членове на временната анкетна комисия за проучване на случилото се с КТБ. Тя беше създадена преди 3 месеца и днес приключва работата й.

С предлаганите текстове, които вчера бяха одобрени от бюджетната комисия, след писмено искане до синдиците на банка в несъстоятелност, отправено от страна на министъра на финансите или от шефа на Фонда за гарантиране на влоговете в банките, в седемдневен срок ще може да се разкрива информация за фирми и физически лица, ползвали депозити или кредити при преференциални условия.

Ще могат да се оповестяват такива данни и за висши държавни служители и политици с подробности за размера на техните средства, за депозити и кредити, както и на техните близки. Данните ще обхващат целия период на работа на КТБ в конкретния случай.

Очаква се да се публикуват данните и за договори за наем или за консултации, сключени с висши държавни служители и техните близки.Подкрепи Economic.bg