Шведският премиер бе отстранен с вот на недоверие

Председателят на парламента сега трябва да назначи служебно правителство или да свика нови избори

Шведският премиер бе отстранен с вот на недоверие

Снимка: БТА

812 ~ 2 мин. четене
Автор: Economic.bg

Парламентът на Швеция отстрани министър-председателя Стефан Лофвен с вот на недоверие в понеделник, давайки на лидера на социалдемократите една седмица да подаде оставка. След това той трябва да възложи на Оратор на Риксдага (председателят на парламента – бел. ред.) да намери ново правителство или да свика предсрочни избори, пише Reuters.

Националистическите шведски демократи се възползваха от възможността да свикат гласуването, след като бившата комунистическа лява партия оттегли подкрепата за лявоцентристкото правителство. Причината за разцеплението бе плана за облекчаване на контрола върху наемите за новопостроени апартаменти.

Лидерът на шведските демократи Джими Акесон заяви пред парламента, че правителството е вредно и исторически слабо, добавяйки: „То никога не би трябвало да влезе във властта.“

Искането за вот на недоверие, което изискваше 175 гласа в 349-местния парламент, беше подкрепено от 181 депутати.

63-годишният Лофвен е първият шведски министър-председател, свален от власт по този начин. По-късно днес той трябва да даде пресконференция, съобщава Reuters.

Нестабилната му коалиция на малцинството с Партията на зелените разчита на подкрепата в парламента от две малки дясноцентристки партии и лявата партия след трудните избори през 2018 г.

Лявата партия обвини Лофвен за предизвикване на кризата.

„Не лявата партия се е отказала от правителството на социалдемократите, а правителството на социалдемократите се е отказала от лявата партия и шведския народ“, каза лидерът формацията Нооши Дадгостар.

След като парламентът е в такава задънена улица, не е ясно към кого може да се обърне ораторът, за да сформира ново правителство. Проучванията на общественото мнение показват, че левоцентристките и дясноцентристките блокове са равномерно балансирани, така че предсрочните избори също може да не донесат яснота.

Дадгостар каза, че въпреки че нейната партия е гласувала против Лофвен, тя никога няма да помогне на „дясно националистическо правителство“ да вземе властта.

Ново правителство или служебна администрация ще заседава само до парламентарните избори, насрочени за септември следващата година.

Подкрепи Economic.bg