Швейцарското правителство се обяви против забрана на бурките

Въпросът ще бъде гласуван и на национално ниво

Швейцарското правителство се обяви против забрана на бурките
Правителството на Швейцария се обяви днес против обществена кампания за референдум за забрана на носенето на бурки на обществени места, предаде Ройтерс.

Според представителите на кабинета отделните кантони трябва да вземат самостоятелни решения по този въпрос, който ще бъде гласуван на национално ниво, след като инициаторите събраха преди година 100 хил. подписа, които са достатъчни за свикването на референдум съгласно швейцарската система за пряка демокрация. 

Близо две трети от общо 8,5 млн. жители на Швейцария се определят като християни. В последните години обаче делът на мюсюлманите в страната нарасна до 5%, най-вече заради имигрантите от бивша Югославия, отбелязва Ройтерс. 

Забрана за носене на бурки на публични места вече е приета в Беглия, Франция, Дания и Испания. Горната камата на холандския парламент вчера също даде своето одобрение за влизането в сила на подобна мярка. 

Въпросът за покривалата, които скриват напълно лицето, предизвиква разделение в Европа. Според някои забраната е символ на дискриминация срещу жените, други смятат, че подобна забрана нарушава религиозната свобода. 
Коментари: 0