Siemens е поредната жертва на икономическото забавяне в Европа

Компанията все по-трудно ще компенсира отдавнашното си слабост в продажбите на електрически и газови оборудвания

Siemens е поредната жертва на икономическото забавяне в Европа

Снимка: Wikimedia

Германският индустриален гигант Siemens е поредната жертва на икономическото забавяне в Европа, предупреждавайки за рязко влошаване на представянето му на някои пазари. Това се очаква да засегне негативно тримесечната печалба на компанията и да изложи на риск финансовите ѝ цели, пише Bloomberg.

Маржът на печалбата на производителя се е свил, тъй като Siemens е продала по-малко бройки от своите по-печеливши продукти като индустриални контролери и турбини. Това е понижило нетната печалба на компанията с 6%. Оперативната печалба в индустриалната дейност на Siemens е намаляла с 12%.

Акциите на Siemens днес поевтиняха с 5.9% (най-големият спад от над три години насам), а към 17:25 ч. българско време понижението бе с 5.04%. Причината са разочароващите резултати на компанията за второто тримесечие на годината, които я наредиха до други дружества като ArcelorMittal, Rheinmetall и BMW. Слабите резултати на всички тези компании са знак, че вероятно наближава буря за икономиката на Еврозоната.

Слабите резултати на германския производител са знак, че задълбочаващият се спад в световната автомобилна индустрия, както и по-общите икономически проблеми, засягат все по-дълбоко европейския корпоративен свят. Досега Siemens разчиташе на дивизията си за снабдяване на други заводи с цифрово оборудване, за да компенсира продължителния спад в производството си на електрически и газови оборудвания.

Днешните данни за производството в Еврозоната като цяло показаха, че то се е свило за шести месец, като основната причина е най-голямото отслабване на германската индустрия от 7 години насам. Негативните данни за Германия дойдоха на фона на доклади за по-бавен икономически ръст във Франция и Испания , както и за стагнация в Италия.
Коментари: 0