Siemens продаде дела си в Osram

Германската компания се е разделила с дела си срещу 1.2 млрд. евро

Siemens продаде дела си в Osram
724 ~ 1 мин. четене
Германската инженерингова компания Siemens се е освободила от остатъчния си дял от 17% в производителя на осветителни тела Osram Licht. Акциите са продадени на институционални инвеститори срещу 1.2 млрд. евро, съобщава Reuters.

Окончателната продажна цена на акциите е 65.05 евро за брой, което е с 3% под нивото на затваряне на пазара в сряда.

Оттеглянето на Siemens изглежда логична стъпка, след като през миналата година ръководствата на двете компании имаха сблъсък по отношение на стратегията за бъдещето развитие на Osram на пазара на LED осветление.

Siemens обяви в сряда, че приходите от продажбата на дела ще бъдат използвани за общи корпоративни цели, добавяйки, че ще бъдат запазени съвсем малък брой акции на Osram, които са необходими за обслужване на емисия облигации, за която Siemens е издала гаранция до 2019 г.

Osram е лидер на пазара на автомобилно осветление и разработва нови продукти, включващи интелигентни LED фарове, както и специални лазерни диоди, използвани като сензори в автономните автомобили.

Миналата година германските медии съобщиха, че компанията за автомобилни компоненти Continental Group се е опитала да купи дяловете на Siemens в Osram, но офертата е била отхвърлена. Имаше също така спекулации, че китайски инвеститори също са искали да придобият дял в германската компания, но и това е било отхвърлено.
Подкрепи Economic.bg