Siemens ще надгражда електрическата мрежа на Ирак

Основният конкурент за сделката беше американската компания General Electric

Siemens ще надгражда електрическата мрежа на Ирак
Германската компания Siemens подписа меморандум за разбирателство с Ирак, който предвижда възстановяване на енергийната система на страната, пише DPA. Кандидат за сделката беше и американският концерн General Electric.

Представители на мюнхенската компания и на иракското министерство на електроенергията подписаха споразумението за разширявана на енергийния капацитет на Ирак. Сделката предвижда разширяване на енергийния капацитет на Ирак с 11 гигавата през следващите пет години, което според Siemens е равно на половината от сегашния капацитет. Плановете предвиждат намаляване на разходите с милиарди долари и произвеждане на допълнителна енергия денонощно за 23 млн. души.

Сделката доскоро не беше сигурна, след като президентът на САЩ Доналд Тръмп оказа натиск върху иракчаните да дадат договора на General Electric.

Президентът и главен изпълнителен директор на Siemens Джо Кезер посочи, че компанията се е ангажирала да осигури евтини и надеждни електрически доставки, да помогне в борбата с корупцията, да строи училища и болници и да създаде хиляди работни места. По думите му това е помогнало за спечелване на сделката.

Според вестник "Ханделсблат", цитиран от ТАСС, сделката се оценява на над 13 млрд. евро. В същото време обаче не е сигурно, че Ирак в крайна сметка ще избере германската компания за електрификацията на страната. Борбата за сделката продължава, пише изданието.

Коментари: 0