Скопие поиска обяснение от САЩ за идеята да се подели Македония

Македонските дипломати очакват Държавният департамент да отстрани всички съмнения около изказването

Скопие поиска обяснение от САЩ за идеята да се подели Македония
Министерство на външните работи в Скопие поиска обяснение от Държавния департамент на Съединените щати за коментарите на конгресмена Дейна Рорабашър, който се обяви за промяна на границите на Балканите и предложи Македония да бъде разделена между България и Косово, пише електронното издание "Фактор". 

"Конгресменът е член на Комисията за външни работи и председател на Подкомисията за европейски въпроси. Изразеното от негова страна мнение предизвиква сериозна загриженост в Македония и региона. Същите разпалват националистическа реторика у съседите", се казва в текста на външнополитическото ведомство в Скопие. 

Македонските дипломати очакват Държавният департамент на САЩ да отстрани всички съмнения около коментарите на Рорабашър и ще потвърди позицията си към страната и Балканите, пише Фокус. 

Припомняме, че конгресменът обяви в свое интервю за албанска телевизия, че съществуват всички условия Македония да бъде поделена между своите съседи, тъй като според Рорабашър тя не е държава, а просто някой преди 30 години взел решението за подобна конфигурация след разпадането на Югославия.

Той споделя още, че на следващите заседания на Комисията по външна политика въпросът за промяната на границите ще бъде обсъден. Коментарът му предизвика остри реакции в Македония, както и в международната общност. 
Коментари: 0