След 235 дни власт, Радев говори за корупцията, КТБ, Русия и правомощията си

За постиженията и провалите си президентът даде интервю пред Нова Телевизия

След 235 дни власт, Радев говори за корупцията, КТБ, Русия и правомощията си

Всеки президент трябва да надгражда. Това е смисълът на президентската институция. Това каза президентът Румен Радев в интервю за Нова телевизия. Изминалите 235 дни от мандата си държавният глава определи като динамичен и много натоварен период. „Суверенитет, законност, външна политика“ , бяха трите думи, с които президентът описа този период. 

Престъпност

Битовата престъпност е бич, не виждаме реални резултати от борбата с нея и това тревожи страшно много хора. Но нека все пак дадем възможност на органите на реда да си свършат работата. Престъпността в България винаги е нагла. Бандата на „Наглите“ е метафора на несигурността, в която живеят българите“ заяви държавният глава. „Отвличанията са тревожен синдром, но нека все пак дадем възможност на органите на реда да си свършат работата. Детайлна информация може да очакваме от тях“, каза още Румен Радев, но отбеляза, че отвлеченият Адриан Златков се завърна при семейството си след платен откуп за свободата си.

„Тази тема е трудна, коментарите трябва да се правят от специалисти, от разследващи. Вярваме, че нашите органи на реда работят за пресичане на това негативно явление. Не е въпросът само на място да се пресекат, въпросът е тези хора да бъдат изправени пред съда. Това отнема време за събиране на валидни доказателства“, коментира държавният глава.

„Надявам се и всички ние вярваме, че нашите органи на реда работят за пресичането на това негативно явление, защото то удря по имиджа на България. То всява отново и възражда страхове, това не е добре за обществото“, добави Румен Радев.

Корупция и антикорупционен орган

От Консултативния съвет по национална сигурност очаквам не просто сближаване на позициите на управляващи и опозиция. Това е важно разбира се, но очаквам ефективни и всеобхватни методи за справяне с този проблем, около които да се обединят. Това каза Радев в във връзка със свиканото от него заседание на Консултативния съвет за национална сигурност за корупцията на 9 октомври 2017 г. „За мащабите на корупцията в България, можем да съдим по драматичния срив на чуждестранните инвестиции, които са много важен индикатор, по редица публикации в медиите и много важно – по-липсата на осъдени висши държавници за корупция“, заяви държавният глава.

По думите ме това означава, че има проблем. Аз вече се произнесох по този орган, но, когато правим законови промени ние трябва да си отговорим на няколко много важни въпроса и искам да ги поставя като тема за дебат“, допълни той, като отбеляза, че първият въпрос би трябвало да е с какво цел се прави този закон.

„Дали да отговорим на очакванията на някои партньори от Европа и да демонстрираме, че правим нещо, или да си решим жестокият проблем с корупцията, както трябва?“, запита президентът. По думите му на второ място трябва да се отговори на въпроса какъв ефект се очаква – дали след години ще се отнеме имущество от някакъв корупционен акт, който вече е изконсумиран, или на място, в реално време, ще се пресичат корупционните схеми и ще бъдат издадени ефективни присъди.

„И много важно е да знаем с какъв инструментариум ще постигаме всичко това – дали ще стоим и ще чакаме някой да пусне сигнал, или ще имаме проактивно, всеобхватно събиране на информация още при ход и още при планирането на големи обществени поръчки“, посочи още Радев. Той отбеляза, че към момента няма обоснован доклад, който да покаже защо няма осъдени по висшите етажи на властта. „Нека видим какво става там. Тук има два подхода - единият на ГЕРБ, който залага основно на превенцията и другият на БСП – който акцентира основно на разследването. Според мен, да, трябва да търсим обединение и всеобхватност, но превенцията, профилактиката са за здрав организъм. Когато има гангрена, трябва скалпел“, коментира държавният глава. „Аз вече говорих с всички актьори от съдебната власт, посетих и Румъния, и Италия – две години с много богат опити съществени резултати в борбата с корупцията. Моето мнение е, че този орган трябва да затвори цикъла от сигнал, активно придобиване на информация, през разследване до обвинение. Трябва да имаме ефективни присъди“, заяви той. По думите му, когато се прави един закон, трябва „да се излезе над сухия текст“ и да се опитаме да си представим как той ще работи на практика в бъдеще.

КТБ

Всички ние платихме цената за КТБ и затова трябва да знаем истината. Случаят трябва да бъде разрешен тук в България, а не в чужбина. Само по този начин ни ще придобием вътрешна увереност, самочувствие и вяра като държава и като общество сами да градим своето бъдеще. Затова призовах г-н Василев да се върне в България и да се изправи пред съда. „Самият факт, че общественият интерес към случая расте и че лично президент се отнася с такова голямо внимание е един от факторите за гарантирането на неговата сигурност".

Попитам дали е на страната на Цацаров и Пеевски, както самият Цветан Василев каза преди време, президентът отговори: „Аз съм само на една страна, на страната на закона” и припомни, че именно в дух на прозрачност е разсекретил стенограмите за КТБ.

"Обществените очаквания бяха концентрирани и разколебани между прокуратурата и съда и между президентската институция къде е заровена истината. Трябваше да се пуснат тези стенограми, за да се види къде е истината. Истината трябва да се търси в съда. Там е мястото на истината", заяви държавният глава.

Национална сигурност

Попитан за доклада за Националната ни сигурност и защо в него пише, че Русия е заплаха за страната ни Радев отвърна, че всъщност в него не пише, че Русия е пряка заплаха за нашата сигурност. По думите му в него пише, че тя е заплаха за единството. Той цитира канцлерът Ангела Меркел и думите ѝ, че „Не можем да говорим за сигурност в Европа без Русия”.

За Русия

„Време е да спрем да говорим за Русия и да започнем да говорим с Русия, мисля че това изчерпва всичко”. По думите му отношенията ни с тази страна не трябва да са заложник на чужди политици. Имаме интерес за пряка доставка на руски газ през Черно море, добави той. На масата трябва да сложим българският интерес – прагматичен и подчинен на логиката, да направим така, че България да не бъде заобикаляна, както става напоследък, смята държавният глава.

Първи стъпки за преодоляване на кризата с Русия, реабилитация на българската история, а това означава и на нашето достойнство. Слагане на край на неуважителното отношение към историческите факти и много важно – решителни действия в защита на суверенитета на България – основен акцент на Българската армия, настояване за законови промени в областта на вероизповеданията и редица други дейности“, изброи още държавният глава.

Румен Радев не отговори еднозначно на въпроса дали визитата на президента Владимир Путин през 2018 г. ще се състои.

Турция и ЕС

Важна тема, която съм повдигал, когато присъствах на съветите в ЕС. Много е важно Европа да има единна политика спрямо Турция, но е важно да се чуе и нашият глас. За нас Турция е важен партньори с добросъседски отношения. Когато има сблъсък по какъвто и да е повод ЕС-Турция, този който има най-голям риск като последствия това е България.

Избори

Уседналостта е само един от начините за защита на национален интерес. Говорих с председателя на ЦИК относно електронното и дистанционно гласуване. Не трябва да допускаме гласуване под строй, както стана на миналите избори. Това е обидно и се повтаря повече или по-малко на всички избори. Трябва да дадем възможност на всички български граждани, независимо къде се намират, да могат да гласуват, но за това институциите трябва да работят правилно.

Правомощия на президента

Винаги съм твърдял, че трябва да търсим български решения на българските проблеми в рамките на българската Конституция. Президентът може да уплътни правомощията си със своите действия и поведение. Той заяви, че няма намерение да инициира референдум относно правомощията на президентската институция. Други изразяват своите притеснения относно тази тема.

Коментари: 0