След 8-9 години пенсиите ще бъдат с 40% по-високи

Да не се подкрепят промените от инат е несериозно, заяви Ивайло Калфин

След 8-9 години пенсиите ще бъдат с 40% по-високи

Снимка: БГНЕС

Пенсиите няма как да се увеличат, ако не се промени системата, в НОИ пари няма. Ефектът ще е в дългосрочен план и затова толкова дълго се отлагаше реформата. След 8-9 години новоотпуснатите пенсии, при равни други условия, ще бъдат с 40% по-високи от сегашните, обясни той. Това заяви в ефира на "Добро утро, България!" по TV7 вицепремиерът и социален министър Ивайло Калфин.

Другият вариант пенсиите да се увеличат, без да се пипа системата, е да се увеличи държавната субсидия. Това обаче няма да издържи дълго, допълни министър Калфин.

Да не се подкрепят промените просто на инат е несериозно, гласуването на закони не е търговия, заяви той.
По повод съдебната реформа той беше категоричен, че ако тя се сведе единствено до смяна на състава на Висшия съдебен съвет, "цялата идея ще отиде на кино". 

"Колегите в коалицията не взеха предвид нито един от аргументите, които изложихме и сега ни казват да гласуваме съдебната реформа, иначе няма да ни харесват. Това е извиване на ръце, не е правене на политика", подчерта вицепремиерът. 

Той отбеляза, че министър Христо Иванов е разбран човек и работи с политически аргументи и политическа логика. Мястото на спора било в Народното събрание, защото там се прави политика. В този смисъл той призова парламентарните групи от коалицията да се обединят и да стигнат до решение.
Коментари: 0