След дългото потъване биткойн отскочи от 7-седмичното дъно

Криптовалутата отбеляза близо 10% ръст в понеделник

След дългото потъване биткойн отскочи от 7-седмичното дъно

Снимка: БТА

1632 ~ 1 мин. четене
Economic.bg Автор: Economic.bg

Биткойн се повиши с 9.7% в понеделник, преобръщайки негативната тенденция на спад от последните дни. Това е най-големият процентен ръст от 1 март и бележи отскок от седемседмичното дъно, според CoinDesk. Криптовалутата поскъпна до над 53 хил. долара, след като вчера потъна до най-ниското си ниво от повече от месец. Ethereum и XRP, които неведнъж са демонстрирали склонност да се движат в тандем с по-популярната монета, също са се увеличили – съответно с около 5% и 11%. 

Криптовалутите паднаха рязко в петък поради опасенията, че планът на американския президент Джо Байдън за повишаване на данъците върху капиталовата печалба ще ограничи инвестициите в цифрови активи. По-късно те възстановиха част от загубите си, но в неделя отрицателната траектория продължи.

Биткойнът загуби над 19% от цената си през последните десетина дни, след като в средата на април докосна рекордните 65 хил. долара. Въпреки последните негативни движения криптовалутата все пак е нараснала с над 80% тази година, подхранвана от все по-широкото приемане от страна на основните инвеститори и компании като Tesla, PayPal, Mastercard.Подкрепи Economic.bg