След среща с държавата: Петролната асоциация ще сваля цените на горивата

Въпреки че само преди ден финансовият министър каза, че няма какво да се направи, днес вече има решение

След среща с държавата: Петролната асоциация ще сваля цените на горивата
Вицепремиерът Томислав Дончев и представители на големите вериги бензиностанции, част от Българска петролна и газова асоциация (БПГА), са обсъдили днес мерки за намаляване на цените  на горивата в България. За подобна среща преди няколко дни спомена финансовият министър Владислав Горанов, като тогава той каза, че има нужда от такава, за да се обясни на обществото, че цените на горивата в България са такива, каквито ги определи пазарът и никой освен пазара не може да им влияе.

След срещата днес обаче става ясно, че има механизми, по които БПГА „да даде своя принос за нормализиране на пазара“.

„И ние сме българи и при нас работят българи. Идеята, че гледаме отвисоко на това, което се случва, не е вярна. Обратно - отговорни сме, търсим начин да дадем своя принос за нормализиране на пазара“, каза директорът на БПГА Андрей Делчев, цитиран от БНР. „Предложихме няколко мерки: предложение за намаляване цената на горивата, анализи на пазара и т.н. Това, което обсъждаме, включително мерки, които изискват държавна намеса . В смисъл, някои от тях, промяна в законодателството. Т.е. не е нещо, което може да се случи в рамките на ден-два“, добави Андрей Делчев.

По думите му след разговора с вицепремиера Дончев предстоят обсъждания за намаляване на цените в рамките на петролната и газова асоциация.

Срещата става на фона на масовите протести в страната срещу високите цени на горивата и започналата проверка от Комисията за защита на конкуренцията за спазване на ангажиментите за ефективна конкуренция на пазара.

Вчера от правителството обявиха намерение компонентите, които формират цените на бензина и дизела, да се изписват на касовите бележки от бензиностанциите.

Пред бТВ тази сутрин премиерът Бойко Борисов заяви, че се надява евентуално намаляване на цените на горивата да спре масовите протести в страната. Той обаче допълни, че цените не зависят от правителството, а от пазара.
Коментари: 0