След срещите в Блед Борисов реши да инвестираме €20 млн. в инициативата „Три морета“

Там той обсъди темата за инициативата „Три морета“ със зам.-помощник държавния секретар на САЩ за Европа и Евразия Матю Бойс

След срещите в Блед Борисов реши да инвестираме €20 млн. в инициативата „Три морета“

Снимка: Economic.bg/Красимир Свраков

България ще инвестира 20 млн. евро във фонда към инициативата „Три морета“. Това стана ясно от премиера Бойко Борисов, който обяви решението след заседанието на Министерски съвет днес.

Инициативата е с основен фокус в развитие на сътрудничеството в търговско-икономическата област, задълбочаване на интеграцията на страните от региона между Балтийско, Адриатическо и Черно море, и създаване на по-голяма свързаност между тях по линията Север-Юг в областта на енергетиката, транспорта, комуникациите, информационните технологии, бизнеса.

От решението не стана ясно в какво точно ще бъдат инвестирани милионите, но българските проекти по линия на инициативата са: възстановяване на проектните параметри на железопътната линия Русе–Варна, изграждането на тунел под прохода „Петрохан“ и разширяването на газовото хранилище в с. Чирен.

Решението идва само няколко дни, след като Борисов участва в стратегическия форум в Блед. Там той обсъди темата за инициативата „Три морета“ със зам.-помощник държавния секретар на САЩ за Европа и Евразия Матю Бойс. Пред него премиерът Борисов отбеляза значението на инициативата като прагматична платформа за сътрудничество в търговско-икономическата област.

„Инициативата върви по посока Север-Юг. Това са вертикалните коридори, в които водещо място имат Полша, САЩ, Прибалтийските държави и стигат през България до Гърция“, каза премиерът. Той добави, че Литва, Латвия, Естония и Унгария също са внесли по 20 млн. евро във фонда.

„Инвестирайки в „Три морета“, разкриваме огромни възможности за разгръщането на ключови проекти. В този контекст само преди няколко дни българската държава стана собственик на 20% от терминала за втечнен газ край Александруполис в Гърция, което е силен знак за активното изграждане на газопроводите по вертикалата Юг-Север“, написа Борисов.

Участието на България в инициативата „Три морета“ е с геостратегическо значение и още по-силно затвърждава важната роля на държавата в региона. Затова националната координация на формата от българска страна ще бъде на много високо ниво.

Инициативата „Три морета“ е политически проект на 12 европейски държави: България, Австрия, Хърватска, Чешката република, Естония, Унгария, Латвия, Литва, Полша, Румъния, Словакия и Словения.

Коментари: 0