НАП се активизира срещу „хитрите“ заведения

Агенцията е започнала масови проверки сред местата за хранене, които могат да доведат до глоби и дори запечатване на обекти

НАП се активизира срещу „хитрите“ заведения

Снимка: Unsplash

Антония Симова Автор: Антония Симова

Глоби, проверки, ревизии и запечатване на обекти грозят заведенията за хранене, които начисляват 9% ДДС за поръчките за храна за вкъщи, вместо дължимите по закон 20%. Това съобщава днес Националната агенция по приходите (НАП) след засичане в последните седмици на нерегламентирано начисляване на потребителския данък както от инспекторите на НАП, така и от сигнали и жалби, постъпили в институцията, за ресторанти и заведения за бързо хранене, които допускат отклонение от законовия ДДС режим.

Диференцирано ДДС

От НАП заявяват, че нарушителите ще бъдат глобени, ще им бъдат възложени проверки и ревизии за изчисляване на коректния размер ДДС, а някои от обектите ще бъдат запечатани за срок от 1 месец. За Economic.bg говорителят на ведомството Росен Бъчваров разясни, че последната санкция ще бъде прилагана в случай, че НАП е установила и друг тип нарушение като укриване на оборот или неиздаване изобщо на документи.

Проверките на инспекторите на „Фискален контрол“ продължават както на място в заведенията, така и чрез онлайн поръчки, като Бъчваров заяви, че може да се каже, че те вече са масови.

Припомняме, че от началото на юли 2020 г. се прилага намалена ставка на ДДС от 9% за книги, ресторантьорски и кетъринг услуги, бебешки храни и пелени. Намалената ставка за ресторантьорски и кетъринг услуги обаче е валидна само за предлаганите храна и съответно обслужване за консумация на място, припомнят от НАП. Ден преди влизането в сила на новите правила, от НАП публикуваха становище за прилагането на намалената ставка на данъка, като показаха и някои вратички, с които доставките на храна все пак могат да бъдат включени в правителствената антикризисна мярка за ресторантьорите.

Сега от приходната агенция съобщават, че са започнали информационна кампания за разясняване на новия ДДС режим сред заведенията и обектите, предлагащи храна за вкъщи – на всички браншови огранизации е изпратено разяснително писмо, в което се допълва, че ако заведенията имат нужда от още обяснения, могат да се свържат с НАП, коментира Бъчваров.

Коментари: 0