Протести и напрежение в центъра на София (снимки)

Недоволни от управлението на правителството се събраха на протест от рано сутринта

Протести и напрежение в центъра на София (снимки) 8 Снимки

Снимка: Economic.bg/Красимир Свраков

Протестиращи против управлението на ГЕРБ с искания за оставка на цялото правителство и главния прокурор Иван Гешев се събраха на протест в „Триъгълника на властта“, от рано тази сутрин.

До ескалация на напрежението се стигна още в ранните часове на деня, когато протестиращите опитаха да преминат блокадата на полицията, която охранява периметъра около новата сграда на Народното събрание. Там днес депутатите се събраха, за да проведат първото си заседание след лятната си почивка.

Органите на реда използваха лютив спрей срещу гражданите, опитващи да пробият полицейския кордон. Пострадаха и няколко журналистически екипа. Малко по-късно на извънреден брифинг от СДВР предупредиха, че ще използват агресия, ако се наложи.  

Агресията спрямо полицаите ескалира. Над 20 служители на реда са обгазени с неустановено вещество. Наложи се да използваме помощни средства за лична защита. Ако положението ескалира допълнително, заявявам категорично, че полицията ще използва физическа сила”, каза директорът на СДВР ст. комисар Георги Хаджиев.

Паралелно с протестите у нас, редица български общности зад граница организират акции в подкрепа на недоволството срещу управлението в България. Денят започна с онлайн демонстрация на българи в Австралия и Нова Зеландия. По-късно се очакват протести в Кипър, Норвегия, Хага, Брюксел, Берлин, Лондон, Париж Отава, Ванкувър и Торонто. Българи в Чикаго също дадох заявка да се включат виртуално.

Коментари: 0