Кабинетът увеличи дневното обезщетение за безработица с 3 лв.

До 33 000 души ще бъдат засегнати от поправките само в рамките на тази години

Кабинетът увеличи дневното обезщетение за безработица с 3 лв.

Снимка: Министерски съвет

Минималният дневен размер на обезщетението за безработица ще се увеличи от 9 на 12 лв. от 1 октомври 2020 г. Това реши Министерски съвет днес по време на редовното си заседание, което се проведе онлайн.

Увеличението на обезщетенията беше заложенo в промени в Закона за бюджета на Държавното обществено осигуряване, които бяха приети от правителството. Поправките ще засегнат между 30 000 и 33 000 безработни средно на месец в периода до края на година, уточняват от правителствената пресслужба.

Паралелно с нарастването на минималния размер на обезщетението за безработица, от 1 октомври срокът за получаването му ще се удължи от 4 на 7 месеца. Промяната ще важи за обезщетенията, отпуснати след 30 септември, както и за отпуснатите по-рано, чийто срок не е изтекъл към 1 октомври. Новата разпоредба ще се отрази положително на между 13 000 и 15 000 души средно на месец в периода от 1 октомври до 31 декември.

Общият допълнителен разход за двете мерки възлиза на 14 млн. лв. за 2020 г.

Двете мерки са част от пакета социално-икономически мерки на правителството във връзка с възникналата ситуация поради разпространението на Covid-19, чрез които се цели осигуряване на подкрепа на безработните лица в условията на пандемия.

Решението на правителството идва няколко дни след като Националният съвет за тристранно сътрудничество (НСТС) проведе извънредно онлайн заседание, на което единодушно беше прието увеличение на обезщетението за безработица.  

Коментари: 0