Политически страх пази цената на газа

Реакцията на ресорното министерство е безпрецедентна и показва драстична държавна намеса в иначе свободния пазар на газ, който трябва да се влияе единствено и само от международните котировки

Политически страх пази цената на газа

Снимка: Economic.bg/Красимир Свраков

Александра Сотирова-Делчева Автор: Александра Сотирова-Делчева

Докато България се тресе от политическа, икономическа и обществена криза, предните дни бяхме свидетели на поредна безпрецедентна стъпка от страна на държавата, която само успя да докаже модела на управление и голямата доза страх от това да се раздразнят още повече хората преди големия протест в столицата вчера, 2 септември.

На 1 число от месеца Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) обичайно утвърждава цената на руския природен газ, след като държавната „Булгаргаз“ подаде заявление за нея в регулатора. След промяната на договора с „Газпром“ тя вече се определя на месечна база и зависи от цените на спот пазарите. Или иначе казано - не зависи от настроенията на руснаците, а от това какви са международните тенденции при цената на синьото гориво.

Без нова цена на газа

Така на 1 септември се очакваше решението на КЕВР за утвърждаване на цената на природния газ за септември, но сутринта изпълнителният директор на газовата компания Николай Павлов заяви пред БНР, че вместо очакваните 15% е внесено предложение за нова, по-висока от първоначално предвидената, цена. В средата на август "Булгаргаз" поиска 15% ръст за септември, но на 1-ви внесе ново заявление с искане за 20.3% спрямо предходния месец. Коментарът му предизвика смут, тъй като само преди няколко месеца се хвалехме, че сме постигнали историческо споразумение с „Газпром“ и сме свалили цената на синьото гориво, а днес тя отново се покачва. 

Късно вечерта на 1 обаче Комисията получава писмо от „Булгаргаз“ с искане за прекратяване на административното производство поради разпореждане на министъра на енергетиката Теменужка Петкова за извършване на проверка на начина, по който „Булгаргаз” ЕАД е образувал цената на природния газ. Формулата за изчисление на цената е една и съща откакто е подписан новият договор с руската компания и до момента коментари по нея нямаше.

Реакцията на ресорното министерство е безпрецедентна и показва драстична държавна намеса в иначе свободния пазар на газ, който трябва да се влияе единствено и само от международните котировки.

Очаква се до дни Министерство на енергетиката да приключи проверката на начина, по който „Булгаргаз“ определя цената. След това държавното дружество трябва да внесе ново заявление за септември в КЕВР, а тя да организира цялата процедура по обсъждането ѝ отново. Има вариант, след като бъде приета цената, тя да е със задна дата от 1 септември. Това действие обаче може да донесе загуби за енергийната компания. 

„Страх газ пази“

„Страх лозе пази“, така енергийният експерт Васко Начев коментира действията на Министерството на енергетиката. „Просто Борисов не иска увеличението на природния газ да бъде използвано от протестите и затова да бъде отложено с няколко дни. Това показва само и единствено страх - че няма да помогне е вън от съмнение...“, написа той във профила си във Facebook.

Пред Economic.bg Начев добави, че причината за тази намеса е една-единствена и тя е страх в правителството - нищо друго. Според него от проверката на Министерство на енергетиката няма да има резултат и тя е фиктивна, за да не се изплашат хората или другият вариант е „Булгаргаз“ да бъде „притиснат“ вместо 20% да обяви 17%, за да се покаже, че е имало ефект от намесата. „Но това е глупаво, защото следващият месец те ще трябва да го наваксат и компенсират“.

Някой решава, че може да действа не по правилата и това е просто изумително“, твърди експертът.

Като излишна държавна намеса определи случващото се и Мартин Владимиров, анализатор в Центъра за изследване на демокрацията.

Това е поредна доза популизъм и политическо вмешателство в работата на държавните енергийни дружества - нещо, което наблюдаваме и сме анализирали повече от десетилетие, което доведе редица държавни дружества до тежка финансова ситуация“.

По думите му „Булгаргаз“ е закрепила финансовото си положение и работи активно по това да се диверсифицират доставките, да се подобри ценообразуването и финансовото управление.

С подобно действие от страната на правителството всички тези опити биват подкопавани с цел постигане на минимален електорален ефект, който едва ли би променило обтегнатата политическа ситуация“.  

От "Булгаргаз" обаче не отговориха конкретно на въпросите ни дали проверката на Министерството на енергетиката и съответно забавяне на въвеждането на новите цени на газа ще доведе до финансови загуби за дружеството. Компанията цитира само финансовите ползи от прилагането на новия ценови механизъм за периода август 2019 г. – септември 2020 г., които се оценяват на около 325 млн. лв. Финансовите ползи са прехвърлени на потребителите на природен газ в страната, което недвусмислено показва, че новият ценови механизъм е значително по-изгоден, казват от "Булгаргаз". 

Пазар, но по български

Реалността показва, че цените на спот газовите пазари наистина растат и „Булгаргаз“ е взела обосновано решение с искане за увеличение. Само за месец цените на спот пазарите са се повишили с близо 50% спрямо тези за август, а когато „Булгаргаз“ внася предложението си на 10 август с искане за 15% ръст, тенденцията е с 40% увеличение.

От „Булгаргаз“ коментираха пред Economic.bg поисканото увеличение на цената за септември. В отговори до изданието те обясняват, че през пролетта на 2020 г. са отчетени рекордно ниски ценови нива на природния газ, търгуван на европейските газови хъбове, както и рекордно ниски нива на петрола и петролните продукти. Като основна причина за безпрецедентно ниските цени тогава те посочват значителният спад в потреблението на природен газ, в резултат на пандемията от Covid-19.

Последните месеци показаха ползите за клиентите от новото ценообразуване, отразяващи в голяма степен ценовите нива на европейските газови пазари. По-високата цена на природния газ за септември 2020 г. се дължи на значителното повишение на цените на европейските газови хъбове с над 51%, само за последния месец", пишат от дружеството. 

Повишението на цените показва, че потреблението на природен газ се повишава и икономиките постепенно се възстановяват. Видно е от приложената таблица за утвърдените цени на природния газ за периода април-август 2020 г., че предложената за утвърждаване от КЕВР цена за септември 2020 г. е по-ниска от утвърдената за април 2020 г.

700

Източник: "Булгаргаз" 

От държавната компания добавят, че следва да се отчете, че усреднената продажна цена на природния газ за третото тримесечие на 2020 г. е в размер на 20.08 лв./MWh, която е по-ниска с 2.99 лв./MWh, или с 12.98% от заложената в решение Ц-28/ 01.07.2020 г. на КЕВР цена на газа в размер на 23.07 лв./MWh за третото тримесечие на 2020 г., по която се образува цената за топлинна енергия за този период.

„Този път исканията на „Булгаргаз“ за увеличение на цената са напълно обосновани, дори са под тенденцията, която върви“, смята Васко Начев.

Имаме уж борси, имаме правила, но тук човекът решава, спал е накриво, изплашил се е и е казал не вдигайте цените. Това нещо може да се случи само в бананова република, никъде другаде.“

Според Мартин Владимиров няма как увеличението на цените на международните борси, в частност на ликвидната борса TTF, която е с преимуществено ценообразуване в новата формула на „Булгаргаз“, да не рефлектира върху цената. То е свързано с много фактори, най-вече възстановяването на икономиките в Западна Европа и повишение на търсенето от едни много ниски нива.

Той обясни, че цената на TTF в момента е 11.38 евро/MWh, докато на 3 август тя е била 6.29 евро/MWh, което е солидно увеличение и исканото повишаване от „Булгаргаз“ е абсолютно обосновано. По думите му е нормално цената на природния газ да пада през лятото, но есента при подготовката на зимния сезон, се покачва, защото тогава търсенето нараства, тъй като газовите компании купуват повече количества, които нагнетяват и това са нормални сезонни процеси.

Според него все пак тези цени са много по-добри от онези, които плащахме при предишния договор с „Газпром“.

Това е опит за популистки ход с цел намаляване на общественото напрежение, но той носи тежки финансови последици за „Булгаргаз“, добавя Мартин Владимиров.

Коментари: 0