Борисов раздаде още няколкостотин милиона

Близо 30% от средствата са предназначени за медиците „на първа линия“ в борбата с Covid-19

Борисов раздаде още няколкостотин милиона

Снимка: МС

Антония Симова Автор: Антония Симова

Кабинетът отново раздаде милиони по време на регулярното си правителствено заседание на фона на исканията за оставка, мащабният протест под прозорците на властта и политическата криза в страната. Днешната порция милиони бе в най-голямата си степен за допълнителни плащания на медиците на „първа линия“, за ликвидна финансова помощ за земеделци и за участието на България в инициативата „Три морета“.

По време на заседанието кабинетът разпредели 214 млн. лв. Близо 30% от тях (60 млн. лв.) са предназначени за медиците „на първа линия“ в борбата с Covid-19. Средствата са по линия на ОП „Развитие на човешките ресурси“. Осигуряването на допълнителния ресурс се налага, тъй като с настъпването на есента се очаква увеличаване на заболеваемостта и влошаване на епидемичната обстановка в страната, става ясно от съобщението на Министерски съвет.

Друга голяма част от средствата са предназначени за подобряване на ликвидността на земеделските стопани, отглеждащи едри и дребни преживни животни и картофопроизводители - 57 млн. лв., които ще бъдат прехвърлени по бюджета на Държавен фонд „Земеделие“. Със средствата ще могат да се погасяват отсрочените кредити, предоставени от ДФЗ.

След срещите на премиера Бойко Борисов в Блед, кабинетът реши да инвестира и 40 млн. лв. в инициативата „Три морета“, която е с фoĸyc в paзвитиe нa cътpyдничecтвoтo в тъpгoвcĸo-иĸoнoмичecĸaтa oблacт, зaдълбoчaвaнe нa интeгpaциятa нa cтpaнитe oт peгиoнa мeждy Бaлтийcĸo, Aдpиaтичecĸo и Чepнo мope, и cъздaвaнe нa пo-гoлямa cвъpзaнocт мeждy тяx пo линиятa Ceвep-Юг в oблacттa нa eнepгeтиĸaтa, тpaнcпopтa, ĸoмyниĸaциитe, инфopмaциoннитe тexнoлoгии, бизнeca. Oт peшeниeтo нe cтaнa яcнo в ĸaĸвo тoчнo щe бъдaт инвecтиpaни милиoнитe, нo бългapcĸитe пpoeĸти пo линия нa инициaтивaтa ca: възcтaнoвявaнe нa пpoeĸтнитe пapaмeтpи нa жeлeзoпътнaтa линия Pyce–Bapнa, изгpaждaнeтo нa тyнeл пoд пpoxoдa „Πeтpoxaн“ и paзшиpявaнeтo нa гaзoвoтo xpaнилищe в c. Чиpeн.

За възстановяване на разходи за проведени спасителни и неотложни работи при овладяване на бедствени положения са одобрени малко над 34 млн. лв., като сумата се осигурява от резерва за непредвидени и неотложни разходи в държавния бюджет. Близо 14 млн. лв. пък ще струва на държавата увеличаването с 3 лв. на обезщетенията за безработица, а 5.5 млн. лв. са предвидени за увеличаване с до 30% на индивидуалните основни месечни работни заплати на служителите на НОИ, ангажирани с дейности за превенция разпространението на Covid-19 в страната и ограничаване на последствията от пандемията.

С 2 млн. лв. се увеличават възнагражденията на персонала на НЗОК, който е натоварен с дейности по овладяване на пандемията и последствията от нея. С близо 1 млн. лв. пък се увеличава и бюджета на образователното министерство за увеличаването на заплатите с 15% на 612 души персонал на регионалните управления по образованието.

Коментари: 0