Тристранката постигна съгласие за увеличение на обезщетението за безработица

Предвижда се то да се увеличи от 9 на 12 лв.

Тристранката постигна съгласие за увеличение на обезщетението за безработица

Снимка: НСТС

2849 ~ 2 мин. четене

Членовете на Националния съвет за тристранно сътрудничество (НСТС) постигнаха единодушно съгласие по две от трите точки в дневния ред на извънредно онлайн заседание в събота. Едно от споразуменията между социалните партньори е за увеличение на обезщетението за безработица от 9 на 12 лв. на ден от 1 октомври 2020 г.

Промяната в размера на обезщетението е записана в Проект на Закон за изменение и допълнение на Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване за 2020 г., внесен от Министерството на труда и социалната политика.

„Това увеличение ще засегне около 30 000 лица средно на месец, като допълнителният ресурс ще бъде близо 90 млн. лв. до края на 2020 г. Предвижда се срокът за получаване на парично обезщетение за безработица по чл. 54б, ал. 4 от Кодекса за социално осигуряване (когато лицето е придобило право на обезщетение в период, по-малък от 3 години от предходното ползване) да се повиши от 4 на 7 месеца. Тази промяна ще засегне между 13 000 и 15 000 лица средно на месец за периода от 1 октомври до 31 декември 2020 г. Необходимият разход за тримесечния период се оценява на около 2 млн. лв.“, съобщиха от НСТС след заседанието.

Общият допълнителен разход за двете мерки възлиза на 14 млн. лв. за 2020 г.

На заседанието се е приел и проект на Закон за изменение и допълнение на Закона за бюджета на Националната здравноосигурителна каса за 2020 г., внесен от Министерството на здравеопазването. Промените предвиждат при неусвояване на бюджетните средства за 2020 г. същите да бъдат използвани за плащания към изпълнители на болнична помощ за минал период, които НЗОК/РЗОК е установила по посочения ред.

За какво не се разбраха

Единствената точка, по която социалните партньори не постигнаха единодушно съгласие, е проектът за увеличението за до 30% увеличение на заплатите на служителите в държавната администрация от 1 август 2020 г. 

От работодателските организации АИКБ и БСК не подкрепят предложението, а КРИБ и ССИ подкрепят по принцип, като дават препоръка за допълване на мотивите и предоставяне от страна на вносителите на ясни финансови разчети. От синдикалните организации – КНСБ и КТ „Подкрепа“, подкрепят проекта.

Подкрепи Economic.bg