Словения прие пакет за 3 млрд. евро за подкрепа на икономиката

Той включва финансови стимули както за компаниите, така и за отделни граждани и семейства

Словения прие пакет за 3 млрд. евро за подкрепа на икономиката

Снимка: Wikimedia

1704 ~ 2 мин. четене
Автор: Цветан Петров

Парламентът в Словения одобри мерки на стойност около 3 млрд. евро (6% от БВП на страната) за подпомагане на хора и компании, засегнати икономически от епидемията с коронавируса COVID-19, пише Reuters. Досега в двумилионната страна има потвърдени 897 случая на заразени и 16 починали от заразата.

Приетият законодателен пакет е пълен с мерки, които никоя социална или пазарна икономика в света не би предложила в нормална ситуация, коментира пред депутатите премиерът Янез Янша преди вчерашното гласуване. „Но сега живеем в различен свят“, добави той.

Правителственият ръководител каза, че правителството подготвя още мерки, за да гарантира ликвидността на компаниите, чийто бизнес е пострадал заради въведените мерки за борба срещу разпространението на коронавируса.

Словения, която граничи с Италия, Австрия, Унгария и Хърватия, изнася 85% от своята продукция, като тя предимно се експортира към страни членки на ЕС. Основният износ на страната се състои от автомобили, авточасти, фармацевтични продукти и битови стоки.

Според новите мерки, приети от Любляна, държавата ще изплаща компенсации и задължителното данъчно облагане към пенсионната и здравна системи за бизнесмените и фермерите, засегнати от коронавируса, както и за тези, които са останали временно безработни.

Пакетът също така ще позволи на компаниите да отложат плащането на някои данъци. Мерките освен това ще повишат заплатите на тези работници, които работят в трудни условия, като например лекарите и медицинските сестри. Докато трае пандемията, заплатите на държавните служители пък ще бъдат понижени с до 30%.

На студентите, големите семейства и на пенсионерите, чиято месечна пенсия е под 700 евро, ще бъде отпусната еднократна финансова помощ.

Подкрепи Economic.bg