Служебният кабинет откри десетки милиарди, несъбрани от НАП

Над 10 млрд. лв. са отписани заради изтекла давност и близо същата сума стои несъбрана от години

Служебният кабинет откри десетки милиарди, несъбрани от НАП
20053 ~ 3 мин. четене
Антония Симова Автор: Антония Симова

Служебното правителство откри сериозни пропуски в дейността на двете ключови за събираемостта на приходите в държавната хазна агенции – НАП и Агенция „Митници“. Това обяви служебният финансов министър Асен Василев.

Митниците контролират без последващ контрол

При проверката на служебното финансово министерство в Агенция „Митници“ се оказва, че през 2019 г. е премахнато звеното за последващ контрол, което означава, че след като стоките минат българската граница, службите не могат да правят проверки на рискови фирми, с което се ограничава функцията на звеното.

За да се пребори това, Василев посочи, че се изработва нов правилник, който да възстанови последващия контрол. В него са заложени „важни неща“, едно от които – всички служители на агенция „Митници“ да минават проверка, която ще сравнява техните доходи с тяхното имотно състояние.

Пропуски има и в приходната агенция. На база проверката на финансовото министерство, Василев посочи, че има голяма концентрация на публични средства в няколко фирми. От прегледа става ясно, че през 2020 г. държавата е платила 15.8 млрд. лв., от които 3.4 млрд. лв. са концентрирани в седем фирми. От началото на 2021 г. – за първите четири месеца на годината на три фирми са платени публични средства в размер на 1.3 млрд. лв.

Проверките ще започнат именно от тези фирми, за да се провери дали всичко е изрядно.

„Изискваме разрешение от органите, за да направим списъка с тези фирми публичен, за да видят гражданите кои са фирмите които използват толкова голям публичен ресурс“, обяви Василев.

Прозрачно управление, но не съвсем

Служебното финансово министерство е открило, че над 10 млрд. лв. са отписани от НАП на основание 10-годишен давностен срок за периода от 2017 – 2020 г. Също така към момента има несъбрани 9.9 млрд. лв. от ревизионни актове, като най-големият длъжник е с около 160 млн. лв. задължения. Директорът на НАП Румен Спецов заяви, че приходната агенция ще опита да събере възможно най-много от тях, но ги определи като "трудно събираеми".

„Има много, които дължат по над 50 млн. лв. Много от тези предприятия са работещи и средствата трябва да бъдат събрани“, обяви Василев, като допълни, че 100-те фирми с най-големи задължения дължат над 2 млрд. лв.

„Това е силно притеснителна картина на системно несъбиране, на премахнат последващ контрол на фирмите в страната, с което е позволено натрупване на сериозни дефицити в страната чрез избягване на плащане“, посочи Василев, като добави, че започва сериозна работа за събиране на дължимото.

Състоянието на бюджета

Като цяло от финансовото министерство обявиха, че събирането на приходите върви по план, като има малко изоставане при приходите от акцизи в Агенция „Митници“, но тя се надява да навакса. Разходната част на бюджета се движи по план, но една голяма част от възможността за преструктуриране на средствата за цели, които не фигурират в бюджета, е заличена през първите четири месеца от годината. Все пак правителството е намерило резерви като както бе обявено 50-те лв. за пенсионерите продължават, а следващата седмица ще бъдат обявени мерките в подкрепа на бизнеса, като основно внимание е обърнато на туристическия сектор.

Колкото до поемане на нов дълг, Василев уточни, че за момента „ако колегите започнат да събират приходите, няма да се наложи във времетраенето на служебния кабинет да се издава нов дълг“. Въпреки това той заяви, че се подготвят условията за подобна процедура, но само „в случай, че се наложи, а за момента такава нужда няма“.

Коментари: 0