Служебният министър спря съмнителна поръчка на БДЖ

Държавното жп дружество е стартирало „инхаус“ процедура за ремонт на 15 стари локомотива на стойност 27 млн. лв.

Служебният министър спря съмнителна поръчка на БДЖ

Снимка: Красимир Свраков

10679 ~ 2 мин. четене
Автор: Economic.bg

Служебният министър на транспорта Георги Тодоров ще назначи проверка на възложен от БДЖ ремонт на 15 стари локомотива. По време на представянето на екипа си днес той обяви, че се самосезира по медийни публикации за така наречената процедура „инхаус“ на стойност 27 млн. лв.

Според разследване на Offnews договорът е сключен без обществена поръчка по примера на преотдаваните от „Автомагистрали“ дейности на частни фирми. Според сигнала БДЖ е възложила ремонта на 50-годишните локомотиви на стойност от близо 2 млн. лева всеки на частния жп завод в Дряново, като това се е случило непосредствено след парламентарния вот през април, напомня БНР.

Информацията донякъде е абсолютно вярна, но не считам, че може да става въпрос за завишени цени. Ще направя проверка. Проведох вече среща с ръководството на „Холдинг БДЖ“. Указал съм всички предстоящи процедури да бъдат спрени. Няма да стартира нито една процедура, докато тя не бъде анализирана детайлно“, каза Тодоров.

На днешната пресконференция Тодоров обяви също, че е провел среща с ръководството на „Информационно обслужване“, на които е дал указания да се подпомага професионално и експертно работата на Централната избирателна комисия. Аналогични разговори са осъществени с ръководствата на Държавната агенция „Електронно управление“ и със структури към Министерството на икономиката, като Български институт за стандартизация и Български институт по метрология, на които са дадени инструкции да се спазват изцяло указанията на ЦИК.

Като една от конкретните задачи в областта на транспорта, Георги Тодоров очерта изготвянето на критерии за превръщане на летателните площадки в летища за международни полети. Към момента готовност за това имат обектите в Русе, Лесново, Приморско, Балчик, Казанлък и София-Запад. По думите му, по този начин ще бъде дадена глътка въздух за авиацията.

„Заедно с Министерството на отбраната, ще сформираме експертна работна група, която да разгледа съвместното ползване на летищата от военната и гражданската авиация“, каза още той.  

„Една от основните ни задачи ще бъде намаляването на жертвите по пътищата. Безопасността и сигурността на превозите, животът и здравето на хората, е основен приоритет. През следващите месеци ще работим с МВР за ефективно прилагане на нормите в наказателното право във връзка с вандалските посегателства върху жп инфраструктурата и подвижния състав“, каза министър Георги Тодоров.

Коментари: 0