Служители на НАП извършват незаконни счетоводни услуги

Много счетоводители със съмнителен ценз, смята Евгени Руйков

Служители на НАП извършват незаконни счетоводни услуги
7594 ~ 1 мин. четене
Данъчни служители осъществяват счетоводни услуги, без да имат право на това. Това каза Евгени Руйков, председател на Института на дипломираните счетоводители Евгени Руйков пред БНР. По неговите думи дори Националната агенция за приходите (НАП) признава за техни служители , които чрез подставени лица, чрез роднини, на практика осъществяват счетоводни услуги, което им е забранено.

Той увери, че заедно с НАП се работи по прекратяване на тази практика. „Въпреки че е трудно да се докаже тази нелоялна конкуренция, има механизми, с които тя да се намали“, каза Руйков.

Райков коментира и въпросът с квалификацията на счетоводителите в България. Според него има много счетоводители със съмнителен ценз. „В България няма критерии и организация, която да следи дали по закон отговарят на определени законови изисквания, за да бъдат съставители на финансови отчети.

Нямаме статистика, но имаме данни от практиката за много фирми, особено новосъздадени, които наемат външно счетоводно предприятие със съмнителни качества. Когато дойдат данъчните на проверка, установяват задължения, заради които чак след това собственикът разбира за некомпетентността на счетоводителя си", обясни експертът.

По думите му много фирми разчитат, че са защитени от проблеми, след като данъчен служител им води счетоводството.

Той е убеден, че чрез обучение ще се повиши професионализмът на експертите, което ще доведе до много положителни промени за малкия и средния бизнес.
Подкрепи Economic.bg