Смогът убива $5 трлн. от световния БВП

Заради недостатъчната производителност на труда светът губи $225 милиарда

Смогът убива $5 трлн. от световния БВП

Замърсяването на въздуха води до милиарди смъртни случаи по света и загубите от него са около $5 трлн. годишно, а заради недостатъчната производителност на труда светът губи $225 милиарда, според новото изследване на Световната банка (СБ).

Съвместното проучване на експертите от Световната банка и Института по показатели и оценка на здравето е посветено на икономическите загуби за страните от замърсяването на въздуха (предимно като резултат от непълното изгаряне на изкопаеми горива).

Например в Южнa Aзия зaгyбитe от "доходите от труд" пpeдcтaвлявaт 0,83% oт бpyтния вътpeшeн пpoдyĸт на страната (БBΠ).

Според оценките през 2013 г. 5,5 милиона души по света са починали от болести, свързани със замърсяването на въздуха, а общият размер на щетите за световното благосъстояние съставлява $5,1 трлн., което съответства общо на БВП на Индия, Канада и Мексико.

Проблемът е актуален за всички развиващи се страни. Около 87% от населението по света живее в райони, където във въздуха има превишено количество фини прахови частици. Максимумът на замърсяване на въздуха се отчита в Китай и Индия (въглищни централи, пожари, промишлено и транспортно замърсяване и др.), а също и в Северна Африка и Близкия Изток (заради прашни бури). Най-малко замърсени са островните държави – Австралия и Норвегия. 

Коментари: 0