Смолян и Тутракан с отличие в \"Кмет на месеца\"

Градоначалниците бяха удостоени с грамоти от зам.-министъра на културата Бони Петрунова

Смолян и Тутракан с отличие в \
4145 ~ 3 мин. четене

На официална церемония във ВИП залата на Софийската опера и балет, Порталът на българските общини Kmeta.bg награди кметовете на Смолян и Тутракан – Николай Мелемов и д-р Димитър Стефанов за техните победи във февруарското издание на конкурса "Кмета на месеца“. Темата на надпреварата бе: "Опазване на регионалното културно-историческо наследство". Градоначалниците бяха удостоени с грамоти лично от зам.-министърът на културата Бони Петрунова.

В началото на церемонията, изпълнителният директор на „Бранд Медия България“ Боян Томов привеtства призьорите и ги поздрави за усилията, които полагат, за да съхранят културно-историческото наследство в техните общини.


Боян Томов

„В продължение на две години, всеки месец Порталът на българските общини, организира кампанията „Кмет на месеца“. Темата за февруари, за която гласуваха нашите читатели, е  изключително важна. Ние ще продължаваме да й обръщаме подобаващо внимание в Kmeta.bg, защото културно-историческото наследство е повод да се гордеем, че сме българи. То ни кара да не забравяме от къде сме дошли и през какво са минали дедите ни. Много ми е приятно, че тук присъства зам.-министърът на културата Бони Петрунова. Тя разглежда тематиката: „културно-историческо наследство“ изключително задълбочено, заради което се радвам, че именно тя ще награди победителите в конкурса за февруари“, заяви Томов.

„Смятам, че инициативата „Кмет на месеца“ е много добра. В нея имаме пряк достъп до мнението на хората. Няма по-истински избор от този да ви изберат хората, още повече че вие, градоначалниците работите за тях и оценката им за вас е най-сладката, която можете да получите“, каза Бони Петрунова.

Зам.-министърът сподели, че е родом от Смолян и е запозната с постиженията, които местната власт е постигнала по отношение на недвижимото културно наследство.

„В Смолян цари изключително добра симбиоза между проф. Маргарита Ваклинова, експертите на общината и строителната фирма. С техните задружни усилия бе възстановена прекрасната Момчилова крепост. Както е известно, възстановяването на културното наследство отваря важни възможности за развитие на общините - откриване на нови работни места, повишаване на икономическия растеж. Популяризирането на културния туризъм е нещо, което за в бъдеще ще се цени още повече", подчерта Петрунова, връчвайки наградата на кмета Николай Мелемов.


Николай Мелемов и Бони Петрунова

Смятам, че всичко това, което заявих за Смолян важи и  за Тутракан. С кмета д-р Димитър Стефанов се запознах на церемоята „Чудесата на България“,  където той спечели първа награда, благодарение на крепостта „Трансмариска“. Признавам си, че и аз гласувах за нея“, сподели зам.-министърът.

„Моят екип и аз, изключително много ценим такива кметове, които обичат градовете си и ценят както миналото, защото то е път към бъдещето, завърши тя.

От своя страна, Николай Мелемов заяви, че иска да благодари на министерството на културата, за помощта, която то оказва оказвате за обогатяването и запазването на културния облик на община Смолян.

Истински се надявам, това да бъде оценявано от нашите съграждани, което е най-важно“, заяви кметът.

„Благодаря на всички хора, които са дали своя вот в конкурса „Кмет на месеца“. Според мен, тези които са гласували са го направили най-вече заради усилията на цялата община Тутракан да съхрани и популяризира своите културни обекти. Като резултат от нашите усилияще посоча това, че очакваме да подпишем договор за дигитализация на крепост „Трансмариска“, както и на единствения по рода си музей в Европа – този на дунавския риболов и корабостроене“, заяви д-р Димитър Стефанов.


Бони Петрунова връчва грамота на д-р Димитър Стефанов

Коментари: 0