Собственикът на два софийски мола мигрира към жилищния пазар в Румъния

Компанията планира да намали инвестициите си през 2021 г. и да се фокусира върху вече стартирали проекти

Собственикът на два софийски мола мигрира към жилищния пазар в Румъния

Снимка: Unsplash

6850 ~ 1 мин. четене
Автор: Economic.bg

Компанията NEPI Rockcastle, собственик на софийските молове Paradise и Serdika в София, както и на още редица търговски центрове в Румъния, ще намали инвестициите през 2021 г. наполовина спрямо средногодишните стойности за последните години. Групата ще насочи средствата към вече започнати проекти и ще се фокусира към жилищния сегмент, предава Romania-insider.

NEPI изчислява, че през тази година ще инвестира 95 млн. евро в строителство и капиталови разходи, свързани с текущи проекти.

Предприемачът притежава земя в близост до вече построените търговски центрове – както в Букурещ, така и в цяла Румъния. Планът е там да построи стотици апартаменти. Идеята за влизане в жилищния сегмент датират от преди пандемията, но процесът сега се е ускорил.

В Букурещ компанията планира 250 апартамента в близост до Value Vulcan Center и още 250 в близост до търговския център Mega. Други градове, в които тя може да стартира жилищни проекти, са Сату Маре, Брашов, Римнику Валча, Крайова и Тимишоара.

Стратегията за развитие е насочена към диверсификация с акцент върху смесени проекти, в това число и жилища, става ясно от финансовия отчет на компанията за 2020 г., цитиран от Economica.net.

През 2017 г. NEPI Rockcastle инвестира 190 млн. евро в Румъния, а през 2018-а сумата се увеличи до 200 млн. евро. През 2019 г. тенденцията за ръст се запази, но до 201 млн. евро. През 2020 г. компанията насочи инвестициите си към текущи проекти и ги намали до 143 млн. евро.

Портфолиото на NEPI в Румъния бе оценено на малко над 2 млрд. евро и представляваше 35% от общия портфейл на групата в края на 2020 г.

Коментари: 0