6 пъти по-чист въздух в столицата в „Деня без автомобили“

За положителната тенденция сочат данни на Изпълнителната агенция по околна среда

6 пъти по-чист въздух в столицата в „Деня без автомобили“
1620 ~ 1 мин. четене
Автор: Вероника Тонева
Дишали сме 6 пъти по-чист въздух в „Деня без автомобили“ – традиционно провел се на 22 септември. Това сочат изследванията на качеството на атмосферния въздух с мобилна автоматична станция на Изпълнителната агенция по околна среда в дните с и без автомобилен транспорт. Станцията бе разположена в централната част на столицата в района на пл. „Княз Александър I Батенберг“. Измерванията на качеството на въздуха от агенцията са за периода 19 -  22 септември, като част от кампанията „Европейска седмица на мобилността“.

Данните от ИАОС сочат, че в „Деня без автомобили“ концентрациите на азотен диоксид  намаляват от 2 до 6 пъти, а на серен диоксид – от 1,5 до 3 пъти.

Експертите от агенцията посочват автомобилния транспорт като основен виновник за замърсяването на атмосферния въздух в централната част на София.

Идеята за ден без автомобили в Европа се заражда през 1988 година във Франция. От тогава той се провежда всяка година на 22 септември. В този ден, за автомобилно движение се затварят централните зони в много европейски градове, с цел да насърчат алтернативните и по-екологични  начини на придвижване в градовете и да се намалят шума и вредните емисии на газове във въздуха. 


Подкрепи Economic.bg