София скъсва с частните транспортни фирми

Общината тегли заем за нови 110 автобуса

София скъсва с частните транспортни фирми

Снимка: БГНЕС

420 ~ 2 мин. четене

Столичната община няма да търси нови частни транспортни оператори, след като изтекат договорите на настоящите.

Първият контракт изтича през ноември и той е с фирмата „Карат С“ на транспортния бос Миролюб Столарски. Договорът е за 6 линии - 300, 42, 54, 68, 84 и 90. След изтичането му те ще бъдат отдадени пряко на общинската фирма „Столичен автотранспорт“.

„През 2007 г., когато бяха избрани частни фирми, мотивът беше, че общината няма възможност да инвестира в нови превозни средства, а това вече не е така“, каза зам.-кметът по транспорта Любомир Христов, цитиран от в. „Сега“.

Според Христов има логика по същия начин да се процедира и с останалите частни фирми. До 2017 г. постепенно изтичат договорите и на другите фирми – „Еридан транс“, която има една линия, „Юнион Ивкони“ за 3 линии и „Карат С“ – 14 линии.

След раздялата частниците ще си приберат автобусите. От общината обаче успокоиха, че няма опасност линиите да останат необслужени, защото до края на годината се очаква да приключи процедурата за доставка на нови 110 автобуса. Те обаче не са с европари, а общината тегли за тях заем. Автобусите, обслужващи линиите, чиито договор изтича през ноември, са 32.

Столарски беше единственият частник, който оцеля след скандала с конкурса за отдаване на линиите през 2007 г. При него изтече стенограма как частни фирми и тогавашният зам.-кмет Велизар Стоилов се договарят да си разпределят линиите. След това Стоилов беше махнат, а само „Карат С“ остана със сключен договор, предаде БГНЕС.

Столарски поиска още през 2012 г. да прекрати договора си с общината и това доведе до поредния скандал. Тогава пък се оказа, че лихвата по задължения на Центъра за градска мобилност (ЦГМ) към фирмата е „надписана“ с 2.6 млн. лв., а общината почти се беше съгласила да я плати, пише още изданието.

След повече от година вече има избрана банка, която да отпусне заем на ЦГМ, за да покрие дълговете си от над 80 млн. лв. Заемът от 81 млн. лв. ще бъде отпуснат от Българската банка за развитие. Усвояването му ще бъде постепенно през следващата 1 г., а погасяването му ще е в следващите 9 г.

Запишете се за нашия бюлетин


Подкрепи Economic.bg