Спад на австралийския долар

Среброто начело на растежа на благородните метали, златото също е силно

Спад на австралийския долар
3677 ~ 2 мин. четене

Валутни пазари

Двете основни партии в Австралия събраха най-ниския вот след 1943 г. Разделеният парламент е заплаха за ААА рейтинга на страната. Австралийският долар реагира с отваряне с гап надолу от 0.7498 до 0.7447, но след това се възстанови. 200-дневната пълзяща средна на 0.7296 остава много силна подкрепа. Утре централната банка има редовно заседание, на което не се очаква промяна на лихвите от сегашните им нива на 1.75%.

Британският паунд се продава при приближаване на нивата от 1.35. Пазарът не е с особено големи къси позиции, а покачването миналата седмица се дължеше на теглене на печалби, а не на откриване на дълги позиции. Нови индикации за по-слаб икономически растеж вероятно ще свалят до нови дъна британският паунд.

Еврото се търгува около 1.1140 спрямо долара и запазва печалбите от петък.

Лихви

Облигациите продължиха да нарастват миналата седмица след решението на Великобритания да излезе от ЕС, което засенчи излезлите по-добри икономически данни. Английските облигации нарастват най-силно като управителя на централната банка Марк Карни загатна, че може би ще има монетарни облекчения през лятото. Доходността на периферните европейски облигации продължи да спада и достигна нови дъна след април 2015 г. като спредовете продължават да се стесняват.

Доходността по 10-годишните американски облигации е на 1.44% и достигна по-рано най-ниски нива за последните 4 години. Лихвите показват калкулиран шанс от 2% за повишение през септември и само 11.8% до декември 2016 г.

Суровини

Среброто поведе растежа на благородните метали докато пробиваше нивата от 19 долара за тройунция за първи път след септември 2014 г. Нивата от 20 долара са считани за ключова съпротива. Златото отчете най-дългата поредица от седмични повишения за последните почти 2 години.

Новият изпълнителен директор на Рио Тинто отбеляза, че предлагането все още превъзхожда търсенето за повечето основни суровини. Това означава, че натиска върху цените остава, както и че ще има още много волатилност.

Министърът на енергетиката на Саудитска Арабия заяви, че цената на петрола се е насочила към ребалансиране по време на срещата си с генералния секретар на ОПЕК.

Капиталови пазари

Седмица след разпродажбите около Brexit, повечето световни борсови индекси се възстановиха, въпреки неизвестността.

На Уолстрийт, Standart and Poor's и Dow Jones отчетоха най-силна седмица след тази, която завърши на 20 ноември. За отбелязване е, че Standart and Poor's отново завоюва нивата от 2100. 

Подкрепи Economic.bg