Спестяваме 300 млн лв. при промяна на договорите с американските централи

Ако те бъдат приключени, държавата трябва да плаща неустойки

Спестяваме 300 млн лв. при промяна на договорите с американските централи

Ако промени договорите с двете американски централи в Маришкия басейн „AES Гълъбово” и „Контур Глобал”, България ще спести около 300 милиона лева. Това заяви днес министърът на енергетиката Теменужка Петкова по време на парламентарен контрол.

Преговори за промяна на дългосрочните договори за изкупуване на енергия от двете централи от НЕК правителството е започнало още през 2015 година. Досега е договорено да бъде намалена цената за разполагаемост с 14% за едната централа и 15% за другата. Ефектът от тази промяна е общо над 96 млн. лева на година или близо 1 милиард лева до края на дългосрочния договор с тях.

За тази цел е трябвало БЕХ да плати просрочените дългове на НЕК към двете централи и затова договори 535 млн. евро мостово финансиране от банки, докато издаде облигации. Точният размер на лихвата по този заем е търговска тайна, но средният й размер е 3,8 на сто, а наказателната лихва е около 1% над основаната.

С влизане в сила на договора спестяваме над 96 млн. лв. годишно и ще плащаме около 58 млн. лева по заема или облигациите, което означава, че държавата ще пести по 40 млн. лева годишно или общо 300 млн. лева.

При условие, че държавата не бе стигнала до споразумение за промяна на договорите с двете централи, а просто го бе приключила, трябваше да заплати около 3 млрд. лева неустойки към собствениците им, както и други задължения, включени в договорите, коментира Петкова.

Коментарът на министъра дойде в отговор на въпрос на народните представители Красимир Каракачанов и Искрен Веселинов, които попитаха за финансовото и икономическо състояние на Българския енергиен холдинг. 

Коментари: 0