Средно по 1450 лв. допълнително са получили медиците „на първа линия“

Общата сума, изплатена за три месеца, е близо 20 млн. лв., съобщиха от здравно министерство

Средно по 1450 лв. допълнително са получили медиците „на първа линия“

Снимка: МС

1164 ~ 2 мин. четене

От март до сега на здравните работници „на първа линия“ в борбата с Covid-19 са изплатени общо 19.53 млн. лв., показва справка на здравното министерство. Средствата са предвидени за служители в болниците, регионалните здравни инспекции, центровете за спешна помощ, Националния център по заразни и паразитни болести и медико-диагностични лаборатории. Те са осигурени по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси ” 2014-2020 г. и се отпускат по списъци, подготвени от ръководителите в съответните институции.

Изчисленията показват, че средно всеки служител, за когото е посочено, че е бил „на първа линия“, е получил средно 1450 лв. Общият брой одобрените транзакции е 13 441, но трябва да се има предвид, че това е сумираният брой на служителите, получили допълнителни възнаграждения през трите месеца. Тоест като реален брой хора вероятно са много по-мало, тъй като в повечето случаи вероятно става въпрос за едни и същи медици, които са получили средства в рамките на няколко от тези три месеца в справката.

От здравно министерство уточняват, че през април не са изплатени възнаграждения в регионалните здравни инспекции, тъй като работещите там са държавни служители и по закон допълнителни възнаграждения могат да се получават само за тримесечие. За първото тримесечие на годината парите са били преведени през април, а за второто – през юли. Това означава, че допълнителните възнаграждения в РЗИ за април, май и юни се начисляват текущо и ще бъдат изплатени през юли.

След получаване на информацията за реално извършената дейност от ЦСМП и НЦЗПБ за месец май ще бъдат възстановени направените разходи за изплащане на допълнителни възнаграждения в структурите.

През април и май като допустима целева група по проекта бяха включени и назначените по трудов договор към общините здравни медиатори. По тази линия са сключени договори със 108 общини. След отчитане на извършената от медиаторите дейност, на общините ще бъдат възстановени направените разходи – в размер на брутно 610 лв. на месец за възнаграждение на медиатор.

Подкрепи Economic.bg