Срокът за тол системата може да бъде удължен

300 млн. са приходите годишно от таксите за винетки

Срокът за тол системата може да бъде удължен
596 ~ 2 мин. четене
Срокът за подаване на оферти за обществената поръчка за тол системата ще бъде удължен, може и със 7 дни, "защото трябва да се подадат оферти и всеки ден е ценен". Това заяви министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков пред журналисти в парламента, предаде БГНЕС. Припомняме, че вчера Агенция "Пътна инфраструктура" обяви търга със срок 24 часа за подаване на офертите.

„Досега сме изгубили, не министерството и държавата, а обществото, тъй като това са средства за изграждане на инфраструктура и рехабилитация, за пътна безопасност, над 600 млн. лева. Войната по пътищата наистина е сериозен проблем, трябва да спечелим войната за тол-овете, за да решим проблема и да спечелим войната по пътищата. Офертите на кандидатите са готови, те са подавани неколкократно назад във времето“, каза Нанков. 

„Нашата основна цел е максимално бързото разглеждане на офертите и класиране. Нека да не изпадаме в хипотези, ако срокът е кратък и няма подадени оферти днес до 17.00 часа, както е обявена процедурата ще удължим срока отново. Факт е, че тол-системата ще бъде инструмент за борбата с контрабандата. Електронната система е свързана именно с системата на митниците, на НАП, на МВР. Това е един наистина справедлив и солидарен модел за заплащане“, смята Нанков. 

В момента 300 млн. са приходите на годишна база от таксите за винетки към 2016 година в АПИ. Прогнозите са, че от тол-такси още първата година те ще нараснат минимум с 500 млн. лева. Според регионалния министър пътният сектор ще може да се самофинансира, да се самоиздържа, няма да разчитаме на държавния бюджет, на заемни инструменти, дори след време и на фона от ЕС. 
Подкрепи Economic.bg