Стачка спира корабите в Гърция

Недоволството на моряците ще продължи 2 дни

Стачка спира корабите в Гърция
3851 ~ 1 мин. четене

Федерацията на моряците в Гърция (PNO) е обявила началото на 48-часова стачка в понеделник и вторник в знак на протест срещу икономиите на правителството, които ще засегнат сектора, съобщават гръцките медии. Всички кораби в Гърция днес ще останат по пристанищата. Стачката ще продължи от 06:00 часа в понеделник сутринта до 06:00 часа в сряда.

От моряшкия синдикат призовават пътуващите да покажат разбиране и корабните компании, превозващи мигранти и бежанци, да не пътуват в дните на стачката след полунощ в неделя.

"Борбата, която днес започваме, не е само борба за гръцките моряци, но и за цялото гръцко общество, Задаващата се нова лавина от допълнителни антиработнически мерки и политики, не оставя никакво поле за избор", се казва в съобщение на моряшкия синдикат.

Стачката има за цел да предотврати промени в пенсиите на моряците, които трябва да бъдат понижени в рамките промяна в гръцката пенсионна система. Тази реформа е в съответствие с поетите от Атина ангажименти към международните кредитори в замяна на третия спасителен план за страната.

За обща стачка на 12 ноември призоваха гръцките синдикати. Тя ще бъде първата след повторното идване на власт на СИРИЗА през септември. 

Запишете се за нашия бюлетин


Подкрепи Economic.bg