Стачка спира корабите в Гърция

Недоволството на моряците ще продължи 2 дни

Стачка спира корабите в Гърция

Федерацията на моряците в Гърция (PNO) е обявила началото на 48-часова стачка в понеделник и вторник в знак на протест срещу икономиите на правителството, които ще засегнат сектора, съобщават гръцките медии. Всички кораби в Гърция днес ще останат по пристанищата. Стачката ще продължи от 06:00 часа в понеделник сутринта до 06:00 часа в сряда.

От моряшкия синдикат призовават пътуващите да покажат разбиране и корабните компании, превозващи мигранти и бежанци, да не пътуват в дните на стачката след полунощ в неделя.

"Борбата, която днес започваме, не е само борба за гръцките моряци, но и за цялото гръцко общество, Задаващата се нова лавина от допълнителни антиработнически мерки и политики, не оставя никакво поле за избор", се казва в съобщение на моряшкия синдикат.

Стачката има за цел да предотврати промени в пенсиите на моряците, които трябва да бъдат понижени в рамките промяна в гръцката пенсионна система. Тази реформа е в съответствие с поетите от Атина ангажименти към международните кредитори в замяна на третия спасителен план за страната.

За обща стачка на 12 ноември призоваха гръцките синдикати. Тя ще бъде първата след повторното идване на власт на СИРИЗА през септември. 

Коментари: 0