Столична община ще купува 20 нови електробуса

Новата придобивка ще струва на гражданите 22 млн. лв.

Столична община ще купува 20 нови електробуса

Столична община е обявила процедурата по избор на изпълнител за купуването на 20 електробуса, съобщи кметът Йорданка Фандъкова.

Справка в регистъра на обществените поръчки показва, че новата придобивка ще струва на гражданите 22 млн. лв. Според условията на поръчката дружеството ще изплаща автобусите в продължение на 8 години.

„Документи ще се подават до началото на октомври и се надяваме, че още до края на следващата година електрическите автобуси вече ще се движат по улиците на София. Това са първите по рода си такива автобуси, които Столична община иска да включи в движението. Днес се пуска пробно един, който ще се движи в продължение на 20 дни по линия №11“, обясни Фандъкова.

Това не е първият подобен автобус, който общината пуска пробно по столичните улици. От няколко години курсове правят електробуси из града, задвижвани с различни технологии. Евгени Крусев, заместник-кмет по направление “Транспорт и транспортни комуникации“, уточни, че новите машини ще са 100% електрически, използващи само и единствено електроенергия.

Припомняме, че Столична община преговоря с Европейската банка за възстановяване и развитие за заем на стойност 34.3 млн. лв. Парите ще се използват за закупуване на 30 електрически автобуса, както и за 12 зарядни станции.

Коментари: 0