Странджанският манов мед вече е със защитен географски произход

Тази регистрация представлява възможност за засилване на развитието на местното производство на пчелен мед, каза Мария Габриел

Странджанският манов мед вече е със защитен географски произход
640 ~ 1 мин. четене
Европейската комисия регистрира Странджанския манов мед като защитено наименование за произход. Това обяви българският еврокомисар Мария Габриел по време на откриването на Световния симпозиум по мановия мед: 10 години по-късно, който се провежда в Царево. Следващата стъпка е публикуване на спецификацията на продукта в Официалния вестник на ЕС през есента и ако няма възражения, Странджанският манов мед ще бъде вписан в регистъра в началото на следващата година.

„Тази регистрация представлява възможност за засилване на развитието на местното производство на пчелен мед, производителите могат да получават по-добра цена за продукта си и да се отличават на пазара. Гордея се с пчеларя от Царево Манол Тодоров и с всички останали пчелари, с които заедно работим уникалният продукт Странджански манов мед да се превърне в още една емблема на България“, заяви Габриел.

Мария Габриел поздрави и българската пчеларска общност, подчертавайки добрата съвместна работа през годините. „С българските пчелари заедно показваме години наред на цяла Европа, че можем да бъдем смели в отстояването на каузата за по-достойно място на пчеларския сектор. Корените на моята подкрепа за каузата е силната ми вяра в пчеларите. Ангажиментът ми остава същия и сега, като комисар по цифровата икономика и общество, и съм мотивирана новите подходи и инструменти в ресора ми да бъдат в служба за запазване на здравето на пчелите и на труда на пчеларите", каза още при откриването на симпозиума Мария Габриел.
Подкрепи Economic.bg