Строителният контрол проверява небостъргача на „Артекс“ в Лозенец

В Столична община са постъпили няколко сигнала срещу строежа, включително от омбудсмана и от Цветан Цветанов

Строителният контрол проверява небостъргача на „Артекс“ в Лозенец
От вчера Дирекцията за национален строителен контрол (ДНСК) извършва служебна проверка на място и по документи на строителни дейности на обект на ул. „Златен рог“ в кв. „Лозенец“. Става въпрос за строящия се в момента 34-етажен блок, който се изгражда от фирма „Артекс Инженеринг“. Резултатите от проверката ще бъдат готови през следващата седмица, след което ще бъдат оповестени официално, се казва в становището на ДНСК.

Днес от Столична община обявиха официално, че са получили сигнали за строежа на небостъргача, като с тези сигнали се иска проверка на строителната документация. Автори на сигналите са граждани и Инициативен комитет „Лозенец“, така и националният омбудсман (на 29 ноември 2017 г.) и председателя на комисията по вътрешен ред и сигурност на Народното събрание Цветан Цветанов (на 12 юни 2018 г.).

Последният, малко след като е подал сигнала до Столична община, се е сдобил с апартамент на същата фирма в сградата на ул. „Латинка“ №8. Разследване на „Свободна Европа“ показа, че придобиването се е случило на изключително ниска цена – около 650 евро на квадратен метър, докато цените там са около 2600 евро на квадрат. В същата сграда с имоти на по-ниски цени са се сдобили още правосъдният министър Цецка Цачева, депутатът от ГЕРБ и бивш министър на културата Вежди Рашидов, както и зам.-министърът на спорта Ваня Колева, която също така е кумица на Цветанов.

И срещу четиримата започна прокурорска проверка, както и проверка от страна на Антикорупционната комисия.

Вчера строителната компания „Артекс“ изпрати официална позиция до медиите, в която се посочва, че фирмата няма нужда от политически тласък, за да прави бизнес. Ако има съмнение за законността на която и да е направена сделка с клиентите на „Артекс”, контролните органи могат да проверят – всички документи са на тяхно разположение, се казва в становището.
Коментари: 0