„Суперхостинг“ придоби ICN.bg и стана още по-голям

Лидерът на хостинг пазара в България последователно придоби водещите си конкуренти

„Суперхостинг“ придоби ICN.bg и стана още по-голям
4133 ~ 2 мин. четене
Мирела Вавова Автор: Мирела Вавова

Най-големият български доставчик на хостинг и домейни – „Суперхостинг.БГ“, придобива втората по-големина компания на пазара – ICN.bg, в сделка с неизвестни финансови параметри. Това се случва в момент, когато и без това растящото търсене на дигитални услуги се ускори още повече в резултат на COVID-19. Стъпката е не само стратегическа за лидерството в сектора, но и води до значителна консолидация на пазара, особено след като същият играч вече погълна редица други по-малки през изминалите години.

Основателите на ICN.bg продължават развитието си като отделна компания и ще фокусират дейността в международните си проекти, става ясно от информацията до медиите.

Тази сделка идва близо година след продажбата на 100% от собствеността на „Суперхостинг.БГ“ на европейската технологична компания team.blue. Миналото лято българският играч номер едно стана част от международната група, което отвори още по-широки вратите към Балканите и региона.

Административното прехвърляне на всички услуги, които клиентите на ICN.bg могат да управляват в клиентските си профили в "СуперХостинг.БГ", е факт от днес, 8 юни.

Какво предстои за клиентите на ICN.bg

Всички клиенти на ICN.bg ще подновяват услугите си директно през клиентския интерфейс на СуперХостинг.БГ и ще получават фактурите за направените плащания от „СуперХостинг.БГ“ ЕООД, обясняват от компанията. Всеки клиент ще получи имейл от новия собственик с допълнителна информация за управлението на услугите си преди срока на изтичане на периода, за който са предплатени.

До няколко месеца всички хостинг услуги на ICN.bg ще бъдат прехвърлени на инфраструктурата на "СуперХостинг.БГ". А клиентите ще могат да ползват услугите на новия собственик, включително за сигурност и поддръжка на уеб приложения.

Един ще ги владее

Апетитът за придобивания на "Суперхостинг.БГ" не е ново явление. Компанията е основана през 2005 г. и през годините успя да купи няколко конкурентни фирми. Особено ключова обаче е сделката от 2017 г. за „Хостинг“ – известна под бранда host.bg и една от трите най-големи компании на пазара в България по онова време. Още тогава стъпката окрупни значително позициите на най-големия играч.

Стратегическото придобиване преди четири години се случи след придобиване на дял в Суперхостинг.БГ от страна на „Иновент Холдинг“ АД. Зад акционерното дружество стои Теодор Захов, който е съдружник в „Икономедиа“, издателят на „Капитал“ и „Дневник“. Преди това пък host.bg бе собственост на медийната група „Нет инфо“.

Още преди тази сделка сървърите на Суперхостинг.БГ обслужваха повече от половината български сайтове.

Коментари: 0