Талибаните се отметнаха от обещанието си за правителството на Афганистан

Движението обяви състава на служебния си кабинет, в който не фигурира нито една жена

Талибаните се отметнаха от обещанието си за правителството на Афганистан

Снимка: БТА

4424 ~ 3 мин. четене
Таня Германова Автор: Таня Германова
Превзетият от талибаните Афганистан

Говорителят на талибаните Забихулла Муджахид обяви кой влиза в състава на новото временно правителство на Афганистан. Противно на това, което обещаха, нито един член на т.н. служебен кабинет не е жена, предава онлайн изданието Axios.

 • Членът на политическото крило на талибаните молла Абдул Хак Васик е назначен за министър на разузнаването на Афганистан.
 • Изпълняващ длъжността премиер на Афганистан е молла Мохамед Хасан Ахунд (началник на съвета на ръководството на талибаните и министър на външните работи в периода 1996-2001, когато движението бе отново на власт).

Ахунд е от района на Кандахар в Афганистан, където талибаните се сформират през 90-те години. Според доклади той е бил сред основателите на радикалната група. Смята се, че е по-скоро религиозен лидер, отколкото военачалник и се смята за приближен до духовния и върховен лидер на талибаните шейх Хибатула Ахундзада.

Ахунд е заемал няколко важни длъжности по време на предишното правителство на групировката от 1996 до 2001 г. Бил е външен министър, а по-късно и вицепремиер при молла Мохамад Рабани Ахунд като премиер. Бил е вицепрезидент на Министерския съвет през 2001 г. и фигурира в терористичния списък на ООН.

 • Първи вицепремиер в новия кабинет е молла Абдул Гани Барадар, който е ръководител на политическия офис на талибаните.
 • Вторият вицепремиер е молла Абдул Салам Ханафи, който е заместник-началник на политическия офис.
 • Министър на отбраната е синът на основателя на талибаните Мохамед Якуб Муджахид.
 • Ръководител на Министерството на вътрешните работи е синът на основателя на мрежата "Хакани" Сираджудин Хакани.
 • Министър на културата и информацията – Забихулла Муджахид.
 • Външен министър – молла Амир Хан Мутаки.
 • Министър на образованието – шейх Мавлави Нурулла Мунир.
 • Министър на икономиката – Мохамед Ханиф.
 • Ръководител на Централната банка – молла Мохамед Идрис.

Припомняме, че вчера талибаните откриха стрелба, за да разпръснат тълпата, събрала се за голям протест в афганистанската столица Кабул. Видеозаписи от местопроизшествието показват хора, които бягат, за да се скрият на безопасно място, докато на заден план се чуват изстрели.

Хиляди протестиращи излязоха на улиците, за да защитят правата на жените и да осъдят управлението на талибаните. Протестиращите също скандират антипакистански лозунги, тъй като мнозина смятат, че Пакистан подкрепя новата власт. Демонстрациите идват ден след като лидерът на силите на съпротивата Ахмад Масуд призова за "национално въстание" срещу талибаните.

Видео, изпратено до BBC, показва как талибанските бойци стрелят във въздуха, което беше забранено миналата седмица, след като няколко души бяха убити след празничен огън по случай поемането на контрола над страната.

Журналистите са възпрепятствани да снимат протестите, а афганистанската агенция Tolo News съобщи, че операторът ѝ е арестуван заедно с няколко местни и чуждестранни медийни представители. Съобщава се и че талибаните са посегнали на някои от жените, участващи в протеста.

По-рано тази седмица американският президент Джо Байдън обяви, че Съединените щати няма да признаят представители на радикалните талибани като официална власт в Афганистан.

Междувременно стана ясно, че държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен се е срещнал с емира на Катар Тамим бин Хамад ал-Тани в Доха за кризисни преговори за Афганистан, след като талибаните заявиха, че имат пълен контрол над страната.

Талибаните и милициите се редуват да съобщават за своите успехи. Първите многократно са заявявали, че са завладели бунтовническата област, но в долината постоянно опровергават тази информация.

Подкрепи Economic.bg