Талибаните забраниха протестите и женския спорт

Това се случва, след като по-рано бе забранена и музиката на публични места

Талибаните забраниха протестите и женския спорт

Снимка: БТА

660 ~ 2 мин. четене
Таня Германова Автор: Таня Германова
Превзетият от талибаните Афганистан

Талибаните забраниха провеждането на протестни акции в Афганистан. Те призоваха афганистанците да избягват масовите прояви и демонстрациите, докато не бъдат приети съответните закони и разпоредби, които да бъдат "зачитани от правителството и народа", съобщи Afghanistan Times.

Вчера стотици хора протестираха по улиците на Кабул, за да изразят недоволството си срещу намесата на Пакистан в случващото се в страната. Мнозина афганистанци, включително бивши официални лица, казват, че съседната държава подкрепя талибаните и им е помогнала да превземат властта.

Афганистанските жени също протестират заради посегателствата срещу техните права. Вчера бе съобщено, че талибаните забраняват на жените да спортуват, включително на женския отбор по крикет. В интервю за австралийската телевизия SBS зам.-председателят на комисията по култура на талибаните Ахмадулла Васик каза, че женският спорт не се смятал нито за подходящ, нито за необходим.

"Не мисля, че на жените ще бъде позволено да играят крикет, защото не е необходимо жените да играят крикет. В крикета те може да се сблъскат със ситуация, при която лицето и тялото им няма да бъдат покрити. Ислямът не позволява на жените да бъдат виждани така", подчерта Васик.

Това е епоха на медиите и ще има снимки и видеоклипове, а след това хората ще ги гледат. Ислямът и Ислямското емирство (Афганистан) не позволяват на жените да играят крикет или да практикуват спортове, при които те са на показ", настоя представителят на талибаните.

Забраната за спортуване идва на фона на нарастващите доказателства, че отношението на талибаните към жените почти не се е променило, откакто те бяха за последно на власт (1996-2001), въпреки твърденията за обратното.

След като ислямисткото движение превзе властта в страната, беше забранена и музиката на публични места. Студентите от музикалния институт бяха принудени да изпочупят инструментите си, а оркестърът им беше разпуснат.

На 7 септември талибаните обявиха състава на новото правителство, в което влизат само високопоставени представители на ислямисткото движение и няма жени. То се оглавява от молла Мохамед Хасан Ахунд - началник на съвета на ръководството на талибаните и министър на външните работи през периода 1996-2001 г., когато те управляваха страната.

На 15 август талибаните обкръжиха столицата Кабул и я превзеха за броени часове, без бой. Малко по-късно те обявиха, че контролират цялата територия на страната.

Подкрепи Economic.bg