Добавките към пенсиите може да костват нов заем на страната

Някои от приетите текстове в актуализацията на бюджета може да бъдат редактирани или да отпаднат, заяви служебният социален министър Гълъб Донев

Добавките към пенсиите може да костват нов заем на страната

Снимка: Красимир Свраков

2624 ~ 2 мин. четене
Симона Димитрова Автор: Симона Димитрова

Беше една задъхана битка и надпревара в Народното събрание за това кой повече да даде. Така накратко служебният социален министър и вицепремиер Гълъб Донев обобщи вчерашните страсти в Народното събрание. Според него приетите предложения правят бюджета неизпълним към момента и водят до недостиг на средства, които в краен случай може да бъдат набавени с изтеглянето на нов заем. Това стана ясно от думите в ефира на Nova. 

Донев припомни, че гласуването на проекта за Закон за бюджета на Държавното обществено осигуряване (ДОО) започна с фалстарт още от първи член, където бяха приети три различни числа за приходите. Такова нещо „в моята практика досега не съм виждал”, отбеляза вицепремиерът. 

„Всъщност същото се получи и с други текстове от проекта. Но да, това, което се прие е – 120 лв. допълнителна помощ за всички пенсионери до декември месец. За след това такива пари не са предвидени. Това ще е предмет на следващия бюджет, който трябва да бъде гласуван пак в Народното събрание”, обясни социалният министър.

Донев заяви още, че не е ясно какво ще остане от неговото предложение за актуализация, тъй като гласуването на бюджета продължава и днес, а народните представители очевидно имат друга визия за нещата.

„Да, пенсиите са повишени – 370 лв. ще е минималната. Само че с всички тези предложения, които са взаимоизключващите се, като добавки и повишение на пенсиите, Народното събрание трябва да намери решение откъде да вземе всички тези средства. Днес трябва да бъдат направени съответните разчети и някои от приетите вчера текстове могат да бъдат редактирани или да отпаднат. Възможно е и трето прегласуване на текстовете. Бюджетът, така както е приет в момента, не би могъл да се изпълнява. Това е един неприложим закон”, смята социалният министър.

В разчетите, които министерството е направило, разходите и приходите, които са предложени, са за около 400 млн. лв. до края на годината. Според Донев само допълнителните 120 лв. за пенсионерите са на стойност 746 млн. лв. Така излиза, че няма да достигнат над 300 млн. лв. 

„След като парите, като приход в бюджета на ДОО не са достатъчни, те трябва да дойдат с трансфер от централния бюджет”, посочи вицепремиерът. Според него, ако приходите не достигат, се отива към нов заем, решението за който ще бъде взето от Народното събрание.

Подкрепи Economic.bg