Гърция разследва фалшиви COVID сертификати, издадени в България

Парламентът в Атина прие промяна в закона, според която фалшификациите ще водят до глоба е 5 хил. евро и наказателна отговорност

Гърция разследва фалшиви COVID сертификати, издадени в България

Снимка: EU

4979 ~ 2 мин. четене
Таня Германова Автор: Таня Германова

Прокуратурата в Гърция разследва организирана престъпна група за фалшиви сертификати за ваксиниране. Според информацията някои от тях са издадени в България, предаде БНР. Лекари са подали оплакване, че върху тях е приложен натиск да издават и фалшиви положителни тестове за антитела, срещу което са им предлагани суми от по 200 евро.

Разследването на полицията досега установи две медицински лица, които са вписвали в националния регистър хора, които не са били реално ваксинирани. 

В център за имунизация в град Кардица, където живеят около 6 хиляди души по документи, са извършени 40 хиляди ваксинации. Според показания на други медици тарифата за „услугата“ е била около 200 евро.

Съмнение са събудили и здравните документи на медицински служители в държавни болници в Солун, Кавала, Санторини, Драма и още няколко области. За да останат на работа, някои от тях са представили сертификати за ваксиниране от България.

Журналистическо разследване на телевизия „Опен“ съобщава, че някои от разследваните медици са били на работа на датите за поставяне на дозите в България. Други са представили документ за наличие на антитела след преболедуване на коронавируса, без да са излизали в болнични по това време.

В град Тива пък са издадени отрицателни тестове за коронавирус, без лицата да са тествани в лабораторията на болницата. На други места са имунизирани повече хора, отколкото са били наличните ваксини за деня.

Предполага се, че и на други места има риск да са действали по тази схема, заявиха пред медиите полицаи и юристи.

Министърът на здравеопазването Танасис Плеврис съобщи, че правителството внася по спешност в парламента промяна в закона, предполагаща много високи глоби и наказателна отговорност за фалшифициране на здравен сертификат. Финансовата санкция стига 5 хил. евро. 

Подкрепи Economic.bg