10-те компании с най-добра репутация за 2017 г.

Подреждането е на Reputation Institute

10-те компании с най-добра репутация за 2017 г.

Вече са ясни компаниите с най-добра репутация за настоящата 2017 г. Традиционното годишно изследване е на Reputation Institute и се нарича Global RepTrack 100, защото включва 100 компании.

Организацията подрежда фирмите според публичната оценка за успеха им в 7 различни области – продукти и услуги, иновации, работно място, управление, ангажираност към обществото, лидерство и финансово представяне. Всяка получава определен брой точки.

Събрани са над 240 000 рейтинга в 15 държави.

Вижте кои са компаниите, попаднали в Топ 10:

10. Adidas – 77,27 точки


2016-а е добра година за германския производител на спортни стоки. Приходите на компанията надхвърлят 1 млрд. долара.

9. Rolls-Royce Aerospace – 77,66 точки


Компанията прави двигатели за самолетите на Airbus и Boeing. По-рано тази година Rolls-Royce обяви, че ще прави център за научни разработки във Финландия, където ще се тестват нови технологии за автономни превози на товари.

8. Intel  -77,74 точки


Intel е водещ производител на чипове за компютри и лаптопи. Компанията планира инвестиции в 5G технологии, а наскоро придоби компанията за автономни коли Mobileye за 15,3 млрд. долара.

7. Sony – 77,74 точки


Японската компания наскоро продаде бранда си за компютри VAIO, за да се фокусира върху по-успешните си продукти.

През 2016 г. Sony пусна първото си устройство за виртуална реалност за игралната конзола Playstation, с която държи над 50% от пазара.

Малко известен факт е и, че Sony произвежда сензорите за камерите на много топ марки смартфони iPhone 7 и Samsung Galaxy S7.

Филмовото поделение Sony Motion Pictures може да се похвали с добър бокс офис от филмите „Ловци на Духове” и

"The Angry Birds Movie".

А в музикалната компания Sony Music са артисти като Бионсе, и Калвин Харис.

6. Bosch – 78,12 точки


Германската компания за инженеринг и електроника утвърди през 2016 г. позициите си в развиващия се сектор на Интернет на нещата и в софтуера. През октомври м.г. тя пусна демо версия на софтуера си за автономни автомобили и анонсира, че прави своя облачна услуга за съхранение на данни, с която да конкурира Amazon и Google.

5. Google – 78,22 точки


Google повишава своята репутация, но все пак е далеч от третото си място в класирането през 2015 г.

2016-а е първата  пълна година след реорганизацията на компанията под шапката на холдинга Alphabet. През изминалата година технологичният лидер представи и новата си линия телефони Pixel и устройството за виртуална реалност Daydream.

4. Canon – 78,28 точки


Canon има почти 4000 регистрирани патента през 2016 г., което я поставя на 3-о място в света след IBM и Samsung.

Най-големият производител на камери и принтери направи и голямо придобиване, след като купи медицинското поделение на Toshiba за 6,5 млрд. долара.

3. Walt Disney – 79,19 точки


Disney губи една позиция спрямо 2016 г., но все пак като точки репутацията й се увеличава през 2017 г.

През изминалата година филмовото студио започна да бере плодовете от придобиването на франчайза "Star Wars" и пускането на следващите филми от поредицата – „Силата се пробужда” и "Rogue One". Скоро от компанията обявиха, че имат готовност да пускат филми от поредицата до 2030 г.

2. Lego – 79,46 точки


Датският производител на детските конструктори се представя отлично през 2016 г., като удвоява приходите си спрямо 2015 г. и отчита ръст в продажбите от 6 на сто.

1. Rolex – 80,38 точки


На върха на класацията застава швейцарският производител на часовници Rolex. Отличната репутация на компанията се основава на високото качество на продуктите и услугите й. Компанията успява да запази и добри финансови резултати и иновативни продукти, въпреки конкуренцията на смарт часовниците като Apple Watch и въпреки крехкия ръст от едва 1% на световния пазар на луксозни стоки.

Цялото класиране може да видите на таблиците по-долу:Коментари: 0