16-те най-добри държави в Европа за работа

Те бързо се възстановяват от кризата и откриват нови работни места

16-те най-добри държави в Европа за работа
11857 ~ 3 мин. четене

Високата заетост и създаването на нови работни места са ключови показатели за силната икономика. В много европейски държави обаче в последните години тенденцията бе в посока увеличаване на безработицата. Показателите за младежи без работа (между 18 и 29 години) в някои от европейските страни преминават 50 на сто.

Американският сайт Glassdoor направи подреждане на 16-те най-добри страни в Европа за работа, сравнявайки не само нивата на работните заплати. Ползвани са данни на Евростат и ОИСР. Взети са предвид още показатели като нивата на безработица, нивата на младежка безработица, броя на работещите почасово и др.

Повечето от страните в класацията са западноевропейски със силни икономики, но някои от участниците може и да ви изненадат.

Вижте подреждането:

16. Испания

Страната остава на последното място заради силното негативно влияние на икономическата криза от последните години, което все още се усеща.

15. Гърция

Атина беше на ръба на фалита това лято и се спаси с нови заеми. Тук безработицата е сред най-високите.

14. Португалия

В повечето от сравняваните показатели страната се нарежда под средните нива.

13. Италия

На Ботуша е регистрирано третото най-високо ниво на младежка безработица  в ЕС – над 40%.

12. Ирландия

Само Испания и Гърция се представят по-зле от Ирландия в наваксване с работните места след кризата. Но все пак от кризата през 2007 г. заетостта е нараснала с 10%.

11. Франция

Тя е сред 5-те най-зле представящи се по отношение на безработицата и нивата на заетост. Над 20% от младите са без работа, а около 15% от работещите са временно заети, при средно 11% за ОИСР.

10. Холандия

Страната се представя добре по всички показатели, с изключение на един – 22% от работещите са временно заети.

9. Финландия

Финландия е над средните нива в основните показатели. Изостава само в едно отношение – наваксването в заетостта от 2007 г. насам е едва 4 на сто.

8. Белгия

Това е чудесна страна за търсещите работа. Тя има над средните нива за всички показатели в изследването, без един.

7. Швейцария

Тя е в топ 3 в три от основните направления на изследването, но въпреки това остава извън челната петорка.

6. Германия

Да, изненадващо или не, но Германия също е извън петицата. Въпреки това Германската икономика навакса със заетостта след финансовата криза повече от всяка друга страна в подреждането.

5. Дания

Само 10% от младите датчани са безработни.

4. Австрия

Класирането й се дължи предимно на факта, че е една от само трите държави, при която работещите са повече, отколкото преди финансовата криза. Въпреки че увеличението е едва 1%, то все пак е увеличение.

3. Великобритания

Тя е в топ 3 по ниски нива на безработица, както обща, така и младежка. По-малко са почасово заетите.

2. Норвегия

Страната е номер 1 от 2009 г. насам като най-проспериращата в класацията на неправителствената организация Legatum Institute. Не е номер 1 и в това подреждане единствено поради факта, че не е възстановила достатъчно работни места след кризата от 2007 г.

1. Естония

Ето я и най-добрата държава за работа в Европа. Балтийската страна с едва 1,3 млн. души население има най-добрите показатели за заетост. Едва 3% от работещите са временно наети.

Подкрепи Economic.bg