Дания и Швеция вдигат граничния контрол, когато намалее миграционният поток

Проверките в рамките на Шенген трябва да бъдат преустановени до 6 месеца

Дания и Швеция вдигат граничния контрол, когато намалее миграционният поток
168 ~ 1 мин. четене
Дания и Швеция обещаха да вдигнат граничния контрол възможно най-скоро, но първо искат да се уверят, че има сериозно забавяне на миграционния поток. Това обявиха двете държави днес по време на среща с представители на ЕК и Германия.

Дискусията бе организирана след като Швеция въведе проверки по границата с Дания, а тя пък наложи същите мерки спрямо Германия. „Всички са на мнение, че Шенген и свободното преминаване трябва да бъдат опазени”, заяви еврокомисарят Аврамопулис след срещата в Брюксел днес, предава БГНЕС.

Правителството на Германия обяви, че страната е приела над 1 млн. мигранти през 2015 г. Там и в Швеция те са рекорден брой спрямо цяла Европа. Скандинавската държава има най-голям брой мигранти на глава от населението - 160 000. 

Според правилата на Шенген страните могат да наложат само временни проверки на общите си граници, които трябва да се вдигнат до 6 месеца. От това право се възползваха Германия, Австрия и Франция, а сега и Швеция и Дания. 

„Съгласихме се мерките да останат минимални и да се върнем към нормалното положение възможно най-скоро. Това означава, че потокът трябва да намалее”, обясни Аврамопулус.
Подкрепи Economic.bg