5-те най-пристрастяващи вещества в света

Те са опасни, вредни и дори смъртоносни

5-те най-пристрастяващи вещества в света

Снимка: Business Insider

6230 ~ 2 мин. четене

Кои са най-пристрастяващите вещества? Въпросът изглежда лесен, но отговорът зависи от това кого ще попитате. Изследователите взимат предвид в изследванията си различни фактори за пристрастяването към даден наркотик -  каква вреда причинява, цената му на улицата, степента, в която активира хормона допамин в мозъка, нивото на удоволствие, което хората изпитват, когато го употребяват. Разбира се, значение има и това колко лесно човек може да се пристрасти към веществото, пише Business Insider.

 Експерти подреждат субстанциите, които водят до най-лесно пристрастяване.


5. Никотин

 

Той е главната пристрастяваща съставка в тютюна. Когато някой пуши цигара, никотинът бързо се абсорбира от дробовете и достига до мозъка. Той е силно пристрастяващо вещество. Нивото на допамин в мозъка след доза никотин нараства до с 25-40%. Повече от две трети от американците, които са пробвали цигари, са станали зависими към тях. През 2002 г. в света е имало повече от 1 млрд. пушачи, а прогнозите са, че тютюнопушенето ще убие повече от 8 млн. души средно до 2030 г.


4. Успокоителни


Още познати като сините куршуми и розовите хапчета успокоителните са наркотични вещества, които първоначално са използвани, за да лекуват безпокойството и безсънието. Те се смесват с химичните сигнали на мозъка, ефектът от което е изключване на различни мозъчни области. В малки дози успокоителните предизвикват еуфория, но в по-големи могат да бъдат смъртоносни, защото потискат дихателната система. Зависимостта към тях е била най-често срещана, когато хапчетата са се купували без рецепта.

3. Кокаин


Кокаинът директно взаимодейства с мозъчната употреба на допамин и предава съобщения от един неврон на друг. Наркотикъ т не позволява изключването на допамина и така предизвиква противоестествено активиране на „наградната система“ на мозъка. В експериментите над животни, нивото на хормона се е увеличило три пъти, в сравнение с нормалното.

Изчислено е, че през 2009 г. между 14-20 милиона души по света са употребявали кокаин, а пазарът е спечелил 75 милиарда долара.

Около 21% от хората, които опитват кокаин, се пристрастяват.


2. Алкохол

Въпреки че е легален, алкохолът се класира на второ място сред най-пристрастяващите вещества. Той въздейства на мозъка по много начини, но според лабораторните експерименти върху животни, увеличава нивото на допамин в мозъка с 40 до 360%. Колкото повече алкохол са консумирали, толкова повече е нараствало нивото на хормона.

Около 22% от хората, които са пили алкохол, развиват зависимост в даден момент от живота си. Резултатите от изследванията през 2002 г. показват, че 2 милиарда души по света са употребявали алкохол, а през 2012 г. той е станал причината за смъртта на 3 милиона души. Алкохолът се класира и като най-вредното вещество за организма.


1. Хероин


Според експертите хероинът е най-пристрастяващата дрога. Той е опиат, който кара нивата на допамин в мозъка да нарастват до 200%, става ясно от изследванията върху животни. Освен това, наркотикът е изключително опасен, защото дозата, която може да доведе до смърт е само 5 пъти по-голяма от препоръчителната. Хероинът се класира също и като втората най-вредна за организма дрога.
Световният пазар за наркотици е спечелил 68 милиарда долата през 2009 г.

Подкрепи Economic.bg