Технологичният напредък и AI дават възможност за по-точни диагнози и ефективни терапии

За да подобри здравната система и качеството на услугите, България може да направи редица умни инвестиции

Доц. д-р Светослав Ценов, изпълнителен директор на Astellas:

Технологичният напредък и AI дават възможност за по-точни диагнози и ефективни терапии

Снимка: Списание Икономика

~ 6 мин.
Мирела Вавова Мирела Вавова

За дигитализацията на здравеопазването и достъпа до иновации, за проникването на изкуствения интелект, за това как модернизацията в сектора рефлектира върху подобряването на превенцията и профилактика и не на последно място – как се е променила здравната култура на българина – за всичко това разговаряме с доц. д-р  Светослав Ценов.

Той е изпълнителен директор на японската фармацевтична компания Astellas за България, Унгария, Румъния и Гърция. Завършил е медицина и финанси, като през 2019 г. защитава докторантура в областта на социалната медицина и здравния мениджмънт, а от тази година е доцент по клинична фармакология.

Светослав Ценов е бизнес мениджър с над 17 г. опит във фармацевтичната индустрия. Заемал е различни високи позиции в мултинационални компании на глобално и регионално ниво в сферата на мениджмънта, корпоративната стратегия, достъпа до пазара, връзките с институции, маркетинга, медицината. През годините доц. Ценов е бил член на работната група на EFPIA за Централна и Източна Европа, председател на УС на ARPHARM, както и съпредседател на Комисията по здравеопазване на AmCham.


Следете новините на Economic.bg през социалните канали на медията:  Facebook  /  LinkedIn  /  Viber  /  Instagram  /  Twitter  /  Google Новини  /  Threads