Telenor напуска България до септември

Норвежката група е подписала споразумение с чешкия фонд PPF Group при цена от 2.8 млрд. евро

Telenor напуска България до септември
11378 ~ 2 мин. четене
Норвежката телекомуникационна компания Telenor Group, която стъпи в България само преди 5 години, официално обяви, че напуска страната. С официално съобщение се казва, че е сключено споразумение за продажба на активите си в Централна и Източна Европа (ЦИЕ) на чешкия инвестиционен фонд PPF Group срещу 27 млрд. норвежки крони (2.8 млрд. евро).

Купувачът е същият, който купи и Нова телевизия. Инвестиционният фонд е собственост на Петр Келнер – определяният като най-богат чех.

Сделката включва изцяло притежаваните от Telenor мобилни операции в Унгария, България, Черна гора и Сърбия, както и доставчикът на технологични услуги Telenor Common Operation. Операциите в ЦИЕ са допринесли с приблизително 11.8 млрд. крони, или 9% от приходите на Telenor Group и 4.1 млрд. крони, или 8% от EBITDA през 2017 г. и имат повече от 9 млн. клиенти и около 3 500 служители.

„Стратегията на Telenor Group се основава на растеж, ефективност и опростяване. С продажбата на нашите активи в Централна и Източна Европа правим важна стъпка в опростяването и фокусирането на портфейла на Telenor върху регионите, където има най-голям потенциал за създаване на стойност. След тази сделка бизнесът на Telenor ще се състои от интегрирани фиксирани и мобилни операции в Скандинавия и силни мобилни позиции в Азия“, коментира Сигве Бреке, главен изпълнителен директор на Telenor Group. Според него опитът на PPF Group в региона и в сектора ще го превърне в добър собственик на активите в Централна и Източна Европа.

PPF Group е най-голямата частна инвестиционна група в Централна и Източна Европа с приблизително 35 млрд. евро активи под неин контрол. Фондът инвестира в различни сектори, включително банкиране, потребителско финансиране, недвижими имоти, минно дело и телекомуникации. Предишният опит на компанията в сделките включва придобиването на O2 Czech Republic от Telefonica през 2013 г. и „Нова броудкастинг груп“ в България през 2018 г.

„С тази покупка PPF Group разширява телекомуникационното си портфолио в още четири държави и изпълнява дългогодишната си цел да стане средноевропейски“, каза Ладислав Бартоник, представител на PPF Grou, отговарящ за телекомуникационните активи.

Сделката изисква регулаторно одобрение. Очаква се тя да бъде финализирана през третото тримесечие на 2018 г. От първото тримесечие на 2018 г. операциите в Централна и Източна Европа ще бъдат третирани като актив, държан за продажба и изваден от финансовата отчетност на Telenor Group. Очаква се сделката да доведе до счетоводна печалба след облагане с данък от около 3 млрд. крони, която да бъде резервирана след приключването на сделката.
Подкрепи Economic.bg