Тереза Мей оцеля във вота на недоверие, продължава битката за Brexit

С 200 гласа \"за\" британският премиер си взема глътка спокойствие

Тереза Мей оцеля във вота на недоверие, продължава битката за Brexit

Снимка: БТА

Тереза Мей излезе победител от критичния вот на недоверие срещу нея тази вечер, след като мнозинството "тори" я подкрепи. Премиерът събра 200 гласа "за" и 117 "против". Тя си осигури и още поне 12 месеца неприкосновеност начело на Консервативната партия. 

Самата Мей не чу резултатите на живо, тъй като веднага след вота пое обратно към резиденцията си на Даунинг Стрийт 10. 

До вотът на недоверие се стигна по инициатива на депутати от Консервативната партия, предвождана от самата Тереза Мей. Причините са свързани с недоволството им от политиката на техния лидер и направените политико-икономически договорки с ЕС за Brexit. 

По правило, за да се организира гласуването, трябваше такова да бъде поискано от поне 48 депутати от Консервативната партия. Със спечелването на вота сега обаче Мей си бетонира лидерството на партията за известно време напред, тъй като правилата гласят, че ако гласуването не успее да я свали, второ такова може да бъде предизвикано чак след година. 

Евентуално вот на недоверие може да бъде внесен от опозицията, но засега лидерът на лейбъристите Джереми Корбин не дава сигнали за подобна амбиция. 

Независимо от победата си днес, Тереза Мей все още я чакат същите проблеми, които отекват вече месеци наред. На дневен ред все още стоят въпроси за това например как точно ще се случи Brexit –  дали ще има, или няма да има сделка. А все по-често се чуват призиви за нов референдум и вотът на недоверие е само пример за задълбочаващото се разделение относно бъдещето на Острова. 

Коментари: 0