Александър Хайтов: Очите на Самуил светиха по-дълго от очакваното

Според скулптора общината е платила прекалено малко за паметника и затова не са светили повече очите му

Александър Хайтов: Очите на Самуил светиха по-дълго от очакваното

Снимка: Economic.bg/ Архив

Идеята беше да светят 6 месеца, а те издържаха година и половина, почти две. Това коментира тази сутрин пред bTV скулпторът Александър Хайтов по повод угасналите очи на паметника на цар Самуил в София.

„Ако общинарите или някой друг искат те да светят още, трябва да ги направят да светят още 20 очи“, заяви той. Той обясни, че е направил очите светещи, защото така е описан цар Самуил в книгата за него на писателя Димитър Талев – сякаш му светят очите. „Както се вижда, не беше лош замисълът, защото в крайна сметка се вижда, че хората искат очите му да светят“, добави Хайтов.

Според скулптора обаче не е толкова голям проблем фактът, че очите на паметника не светят, тъй като общината била сложила много силно осветление, „като за разпит“, около него и така се развалял видът на паметника.

Според столичния зам.-кмета по направление „Култура, образование, спорт и превенция на зависимости“ Тодор Чобанов обаче осветлението около фигурата на цар Самуил е художествено и е съобразено с идейния проект. По думите му паметникът е абсолютно законен и добре направен, но вътрешното осветление зад очите на царя не било описано в офертата от Хайтов. „Инсталации, които не са били записани предварително, няма да бъдат подържани, общината няма да ги поддържа“, заяви Чобанов.

Скулпторът обаче защити решението си да постави лампи зад очите на паметника, защото единственото изискване на Столична Община било фигурата на царя да е реалистична. Така Хайтов имал относително висока свобода за действие и решил да направи очите светещи.

„Очите светиха толкова малко, защото общината плати жалка сума за паметника. Един автомобил, джип, струва по-малко от този паметник, а се изхвърля на първата година, а паметникът ще стои повече“, заяви творецът.
Коментари: 0