Тереза Мей изиска уважение от ЕС

Тя също така разкритикува европейските лидери, че действат неприемливо

Тереза Мей изиска уважение от ЕС

Снимка: БТА

1472 ~ 1 мин. четене
Тереза Мей поиска от ЕС повече уважение към Великобритания в преговорите по Brexit, пише BBC. Изявлението си британският премиер направи след срещата си с европейските лидери в Залцбург – среща, която британският в. The Guardian определи като „унижение“.

Мей заяви, че ходът на европейските лидери да отхвърлят плана ѝ за Brexit на такъв късен етап от преговорите е неприемлив. По думите ѝ разговорите с Брюксел са достигнали задънена улица и единственият начин те да продължат е чрез „сериозно ангажиране“ от страна на ЕС.

По време на вчерашната среща в Залцбург председателят на Европейския съвет Доналд Туск каза, че планът на Мей няма да проработи. Като се има предвид, че Обединеното кралство трябва да излезе от ЕС на 29 март 2019 г., това представляваше своеобразно обричане на преговорите между Брюксел и Лондон на провал и прогноза за т.нар. „твърд Brexit“ – без споразумение за бъдещите политически и икономически отношения между Великобритания и ЕС.

Все пак двете страни по преговорите ще продължат да опитват да постигнат някакво споразумение до ноември, за да може то да бъде ратифицирано навреме. Основната цел е избягване на въвеждането на твърда граница между Република Ирландия и Северна Ирландия след 29 март.

Мей обяснява, че планът ѝ за Brexit включва още страната ѝ и Блокът да останат в единен пазар за стоки, но не и за услуги. Според нея това е единственият начин за избягването на твърдата граница. Вчера тя неуспешно се опита да убеди в своя план европейските лидери на срещата в Залцбург.

Подкрепи Economic.bg